Mazaher

Egyptisch ensemble Mazaher brengt Zãr-traditie naar festival Le Guess Who?

Le Guess Who? is hét festival voor grensverleggende muziek en cultuur van over de hele wereld. Het festival presenteert artiesten die op andere podia nauwelijks te zien en horen zijn, maar die juist meer aandacht verdienen en je als bezoeker buiten je comfort zone laten treden. 

Een van de optredens tijdens de veertiende editie van het festival, 11-14 november 2021 op tientallen locaties door heel Utrecht, is van Mazaher. Mazaher is een Egyptisch ensemble van muzikanten en zangers – met name vrouwen – die Zãr-muziek uitvoeren, waarin gezongen liederen worden gecombineerd met hypnotische polyritmes die samen een zuiveringsritueel voor geest vormen.

Hoewel Zãr-ceremonies grotendeels zijn verdwenen of zelfs verboden, blijft Mazaher deel uitmaken van een beweging die dit essentiële culturele erfgoed behoedt en bewaart. Door de eeuwen heen zijn Zãr-beoefenaars gestigmatiseerd vanwege het exorcistische karakter van deze traditie en het doel van Mazaher is dan ook om de erfenis van het Zãr-ritueel als kunstvorm vorm te geven en te bestendigen. In november 2020 verscheen het zogenaamde debuutalbum van Mazaher, 'Zãr', op ajabu! records.

Mazaher treedt op tijdens de veertiende editie van Le Guess Who?, 11-14 november 2021 in Utrecht.