Afbeelding

Een pitcher met twee honkballen in zijn hand.

Een Caribisch-Nederlands honkbalteam dat strijdt voor de wereldtitel

Door Kimberly Jansen

Maar liefst 24 keer Europees kampioen, wereldkampioen in 2011 en momenteel als hoogst gerangschikte Europese team 7e op de wereldranglijst: Team Kingdom of the Netherlands.

Het honkbalteam waar spelers uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk, of met Nederlandse (groot)ouders voor uit kunnen komen. Een team met een trackrecord waar je u tegen zegt. Een team vol met sterren uit Caribisch Nederland. Een team dat veel meer aandacht en waardering verdient dan het krijgt.

Vanaf vannacht 05:00 uur strijdt Team Kingdom of the Netherlands voor het wereldkampioenschap honkbal tijdens de World Baseball Classic. Dit is het grootste internationale honkbaltoernooi ter wereld, waarbij tot 21 maart twintig landen tegen elkaar strijden om de titel. Tijdens de laatste twee edities, in 2013 en 2017, haalde het Koninkrijksteam de halve finales. Met de huidige selectie maken ze ook dit jaar veel kans om het ver te slaan.

De inbreng van de Caribische Nederlanders is groot(s). Van de 38-koppige selectie zijn 15 spelers geboren op Curaçao, 7 op Aruba en 1 op Sint-Maarten. Daarnaast zijn er 10 spelers geboren in Nederland, 4 in Amerika en 1 op de Dominicaanse Republiek. Van de 10 die in Nederland zijn geboren, zijn er echter ook mannen zoals Didi Gregorius: geboren in Nederland, maar van Curaçaose komaf. Dat de meeste spelers uit Curaçao komen is niet gek. Het is het land met het hoogste aantal spelers dat uitkomt in de Amerikaanse Major League Baseball: 1 per elke 10.000 inwoners! Dit overtreft veruit elk ander land ter wereld.

Een slimme zet om de spelers uit de verschillende delen van het Koninkrijk samen te brengen in een team. Hierdoor beschikt het over sterspelers als Xander Bogaerts, Kenley Jansen, Jurickson Profar, Jonathan Schoop en Andrelton Simmons. Zij staan al jaren aan de top in de Major League Baseball. Maar ook de Minor League, een divisie daaronder, wordt goed vertegenwoordigd door Caribische Nederlanders. En laten we de Caribische en Nederlandse toppers uit de Nederlandse hoofdklasse of andere internationale leagues niet vergeten. Ook de staff kent een warme Caribische kleur met voormalig profhonkballers en Curaçaoënaars Hensley Meulens (manager) en Andruw Jones (Bench coach) en met Arubaan Gene Kingsale (First Base Coach).

Het Koninkrijksteam speelt haar wedstrijden in poule A:

  • Woensdag 8 maart 05:00 uur: Cuba - Team Kingdom of the Netherlands
  • Donderdag 9 maart 05:00 uur: Panama - Team Kingdom of the Netherlands
  • Zaterdag 11 maart 12:00 uur: Team Kingdom of the Netherlands - Taiwan
  • Zondag 12 maart 13:00 uur: Team Kingdom of the Netherlands – Italië

De finale wordt gespeeld op 21 maart. Ik ben benieuwd welke tegenstander ons Koninkrijksteam daar treft.