Neske Beks

Echo van Neske Beks; de Zwarte vrouwelijke stem aan het woord

Genadeloos legt Neske Beks in Echo, vernoemd naar het gedicht ‘Echoes’ van Audre Lorde, de vinger op de zere plek. 

Niet alleen is de witte blik in onze samenleving nog steeds dominant, Zwarte vrouwen delven dubbel het onderspit: ze zijn niet wit en ze zijn geen man. In haar meanderende, persoonlijke essays, speeches en brieven toont Beks hoe stelselmatig het niet gezien en gehoord worden is. 

Neske Beks, Echo

Terwijl Toni Morrison, Maya Angelou en Gloria Wekker echoën in haar hoofd, wrijft Beks zout in de wonden – steeds met het doel tussen Zwart en wit een brug te slaan, en de Zwarte vrouwelijke stem glashelder te laten klinken.

‘Het is alsof ik mijn gedachten, mijn ervaringen, mijn pijn, mijn verdriet, mijn onzichtbaarheid, mijn complexiteit, mijn gehele zijn als Zwarte vrouw hoor. Als een echo die nagalmt in mijn hoofd.’ —Patricia Kaersenhout

‘Een fonkelend en persoonlijk manifest, even kwetsbaar als krachtig.’ — Karin Amatmoekrim

‘Een eyeopener. Niet omdat de inhoud of het thema nieuw is voor me, maar omdat ik op elke bladzijde lees: jij hoort er ook bij, ook jij hoort erbij, Milouska, je mag erbij, je past erbij.
Ik voel me minder alleen.’ — Milouska Meulens

Neske Beks (1972), schrijver, film- en theatermaker, is dubbelbloed met Vlaamse, Senegalese, Afro- en inheems Amerikaanse roots. Ze debuteerde met De Kleenex Kronieken (2014) en publiceerde het kinderboek Sala & Monk (2020). Daarnaast is ze oprichter en bestuurder van Alphabet Street, gilde voor Zwarte (beeld)- taalkundigen, en van de Tank, redactie- en denktank van kleur.


Echo, Essays, Speeches en Brieven verschtijnt bij Uitgeverij Querido.

Non-fictie: Paperback | 192 bladzijden | € 18,99 | ISBN 978 90 214 2976 2

Op maandag 11 oktober is de boekpresentatie bij Vereniging Ons Suriname in Amsterdam