Eché Janga | verrast met het succes van Buladó .

Eché Janga is echt een geboren regisseur. Hij heeft een Curaçaose vader en Nederlandse moeder. In 2020 werd zijn film Buladó bekroond met de Gouden Kalf. Wij spraken hem over zijn road to success.

Sinds zijn achtste is hij gefascineerd door de dood. Eché heeft er veel verhalen over geschreven op school. Hij lacht als hij zich herinnert dat hij ooit tegen zijn moeder heeft gezegd dat hij wel dood zou willen gaan door de bliksem. En dat hij op het graf van zijn oma wilde liggen.
Het personage in Buladó, Kenza, is ook op hem gebaseerd.

In Buladó lag Kenza ook op een graf, dat komt allemaal van mij.”

Na school is Eché bij zijn oom gaan wonen. Zijn oom was zeer spiritueel en een goede verhalenverteller. Een van de verhalen van zijn oom heeft Eché toen omgetoverd tot een script van vijftien pagina’s; Buladó was  geboren.

BuLadó
“Buladó is eigenlijk een samenkomst van mijn familie. Kenza lijkt op zowel mij als mijn zus. De opa in de film is precies mijn oom, het tegenovergestelde van mijn vader.”

Ook de locatie heeft Eché bewust gekozen.
“Mijn oom vertelde lang geleden het verhaal over dat tot slaaf gemaakten dachten dat als ze van een rots zouden springen, ze vleugels zouden krijgen en zo hun toekomst tegemoet konden vliegen. Dit verhaal heeft mij zo aangegrepen dat naast het feit dat mijn vader daar geboren, dat de reden is dat ik deze film op Curaçao heb geschoten.”

Hij had nooit verwacht dat Buladó zo’n succes zou worden.
“Er is haast geen filmcultuur op Curaçao, maar toenze hoorden dat ik een film maakte voor hen en over hen,
gingen er veel deuren voor mij open. Ik vond het wel geweldig om zo’n prestigieuze prijs te winnen, maar ik had
toch meer zenuwen over hoe het op Curaçao zou vallen. Gelukkig ging dat goed!”


Buladó is vanaf dit voorjaar te zien op Netflix.