Dear Winnie | Negen zwarte vrouwen eisen hun plek op geïnspireerd door de kracht van Winnie Mandela

Meedogenloos eerlijke verhalen van krachtige vrouwen die strijden en dromen. Power up!


Hoe is het om vrouw te zijn? Hoe is het om een zwarte vrouw te zijn? Hoe is het om een zwarte vrouw te zijn én activist? Wanneer kom je in opstand en eis je je plek op? Waar haal je die immense kracht vandaan?

In Dear Winnie, worden de verhalen van negen actrices, zangeressen en performers met Afrikaanse roots (uit o.a. Zuid-Afrika, Kameroen, Ghana, Suriname en de Caraïbische eilanden) verweven met dat van Winnie Mandela. Activiste tegen het apartheidsregime, een belangrijke gedeelde geschiedenis van Nederland en Zuid-Afrika. Verhalen vol kracht, meedogenloos eerlijk en met kiemen van inspiratie en hoop.

Dear Winnie,

Na het succes van de voorstelling Salam (winnaar regieprijs 2018) nodigde het Noord Nederlands Toneel schrijver Fikry El Azzouzi nogmaals uit. Deze keer maakt hij een voorstelling met zijn collectief en neemt hij regisseur Junior Mthombeni en componist/muzikant Cesar Janssens mee naar Groningen. In Dear Winnie, deelt een cast van negen zwarte vrouwen, actrices, zangeressen, performers en spoken word artists het podium om hun verhaal en dat van Winnie Mandela te vertellen. Met o.a. Denise Jannah, Ntjam Rosie en Joy Wielkens.

Junior Mthombeni, zoon van ANC-strijder

Tijdens de anti-apartheidsstrijd stuurde ANC-verzetstrijder Maurice Mthombeni (vader van regisseur Junior Mthombeni) een brief aan Winnie Mandela. Die brief werd echter onderschept en door de apartheidsregering en in de nationale krant van Zuid-Afrika geplaatst - om zo tweespalt te zaaien binnen het ANC. Maurice Mthombeni vluchtte naar Europa en zette van daaruit de strijd verder.

Voor regisseur en zoon van een ANC-strijder Junior Mthombeni staat Winnie Mandela symbool voor een progressieve kracht binnen het door apartheid verdeelde Zuid-Afrika. Nu onbegrip tussen bevolkingsgroepen steeds hoger oploopt en een grijs gebied tussen goed en fout bijna niet meer lijkt te bestaan, vindt hij de tijd rijp om Winnie Mandela als inspiratiebron op het toneel te zetten.

De voorstelling gaat niet alleen over Winnie die, ondanks vernedering, misbruik, discriminatie, racisme, misstappen en ballingschap, haar verzet tegen het apartheidsregime onverminderd bleef voortzetten. Dear Winnie, zoomt in op mensen die vandaag hun eigen strijd voeren. Waar halen zij hun immense kracht vandaan?

Cast & crew

Regie: Junior Mthombeni. Tekst: Fikry El Azzouzi. Muziek: Cesar Janssens. Cast: Tutu Puoana, Alesandra Seutin, Denise Jannah, Jade Wheeler, Gloria Boateng, Mahina Ngandu, Ntjam Rosie, Joy Wielkens. Kostuums: Lieve Pynoo.


Dear Winnie, van het Noord Nederlands Toneel en KVS Brussel toert van 28 nov t/m 12 mrt in Nederland en België. De première is op zaterdag 30 november in de Stadsschouwburg Groningen. Meer informatie en tickets: nnt.nl/winnie