"De vergeten krijgers" vertelt het verhaal van Indo-Afrikaanse militairen

De vergeten krijgersFull Color Entertainment brengt volgend week een bijzondere film langs Nederlandse bioscopen; de documentaire "De vergeten krijgers", die de onbekende geschiedenis vertelt van de Indo-Afrikaanse militairen die in de kolonie Nederlands-Indië voor 'Koningin, volk en vaderland' vochten.

In de documentaire wordt Daniël Cordus gevolgd, een kleinzoon van de Afrikaanse KNIL-soldaat Cordus. Onder deze Nederlandse achternaam werd stamvader Cordus in 1837 ingeschreven voor het KNIL in kasteel Elmina, Ghana.

Honderd jaar later wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog de pas 19-jarige Daniël Cordus samen met zijn twee broers als krijgsgevangenen aan de beruchte Birmaspoorweg tewerkgesteld door de Japanse bezetter. 

Gedenksteen Cordus

Daniël strijdt sinds zijn gedwongen komst naar Nederland voor eerherstel van alle Indo-Afrikanen die voor de Nederlandse vlag gestorven zijn.

Zeventig jaar na zijn krijgsgevangenschap keert hij voor het eerst terug naar Birma om afscheid te nemen van zijn broer Jan die op het ereveld in Thanbyuzayat rust.

 

 

Gedenksteen CordusDe vergeten krijgers is geselecteerd voor het Nederlands Film Festival in Utrecht en gaat daar op 24 september in première. Vanaf 28 september gaat het in aanwezigheid van regisseur Griselda Molemans op tour langs verschillende filmtheaters in Nederland: Rembrandt Utrecht, 24 september, Tilburg Cinecitta 30 september, Nijmegen Lux 8 oktober, Amsterdam De Balie 15 oktober, Den Haag Filmhuis Den Haag 19 oktober, Amsterdam OBA Zuidoost 21 oktober, Deventer Filmhuis De Keizer 6 november, en LantarenVenster, Rotterdam. Zie de voor de data en steden.

Over Full Color Entertainment

Full Color Entertainment is een initiatief van Peggy Gemerts. Na haar studie film- en televisiewetenschappen heeft Gemerts gewerkt voor diverse marktleiders in de media, alvorens aan de slag te gaan in de filmdistributie. In totaal heeft zij bij eOne en later bij Dutch FilmWorks meer dan 120 films uitgebracht. Met een focus op diversiteit en de missie om zwarte filmmakers een platform te bieden, begint zij in de zomer van 2015 met de distributie van films.