Afbeelding

Kind pakt boek uit een kast

De geschiedenis van de Black History Month

Door Kimberly Jansen

Elke ochtend en avond word ik eraan herinnerd. Als ik naar mijn nachtkastje kijk zie ik het staan: mijn fotolijstje met daarin de tekst ‘’You are a black history fact in the making.’’

You're a Black History Fact in the Making

Een dagelijkse reminder van alles waar ik toe in staat ben. Ik kan het, omdat mijn voorouders de weg voor me hebben vrijgemaakt. Ik kan het, omdat zij het konden. Ik kan het, door alles wat zij hebben gedaan. Hun prestaties moeten gevierd worden. Nooit vergeten.

In Amerika wordt in februari stilgestaan bij de struggles, prestaties en overwinningen van Afro-Amerikanen. De Black History Month. De voorloper hiervan - de Negro History Week – werd in 1926 geïntroduceerd door Carter G. Woodson. Deze historicus, auteur en onderwijzer wordt gezien als ‘de vader van de zwarte geschiedenis.’ Dit komt door zijn focus op het erkennen en vieren van de historische bijdragen van zwarte mensen. Hij zag dat het door witte mensen gedomineerde geschiedenis-beroep weinig interesse had in de zwarte geschiedenis. Volgens hem waren Afro-Amerikaanse bijdragen en prestaties "overlooked, ignored, and even suppressed by the writers of history textbooks and the teachers who use them."

Als reactie op het gebrek aan erkenning voor de zwarte geschiedenis lanceerde Woodson de Negro History Week in de tweede week van februari. Een bewuste keuze, want dit viel samen met de verjaardagen van Abraham Lincoln en Frederick Douglass, twee sleutelfiguren in de strijd om afschaffing van de slavernij in Amerika. Met de Negro History Week liet Woodson zwarte mensen inzien dat ze een geschiedenis hadden om trots op te zijn. Hij zorgde ervoor dat hun onderbelichte rol in de Amerikaanse geschiedenis in de spotlights kwam te staan. Want black history is immers American history.

Door de jaren heen groeide het enthousiasme voor de Negro History Week steeds meer. In 1970 vierde Kent State University het voor het eerst gedurende de hele maand. Zes jaar later erkende toenmalig president Gerald Ford de Black History Month officieel. Volgens hem was het een ‘’opportunity to honor the too-often neglected accomplishments of black Americans in every area of endeavor throughout our history.’’

De viering breidde zich uit van een week naar een maand. Maar is dit wel lang genoeg? Zijn de prestaties van onze voorouders niet zo indrukwekkend en onvergetelijk dat een maand te kort is om dit te gedenken en te vieren? Hoe dan ook is het een maand om extra stil te staan bij het verleden. Een maand om extra geïnspireerd en gemotiveerd te raken om de strijd, prestaties en overwinningen voort te zetten. Zodat ook jij een black history fact in the making zal zijn.