De ethio-groove legende Ayalèw Mesfin keert na 40 vergeten jaren terug op het wereldtoneel

De Ethiopische legende Ayalèw Mesfin rebelleerde in de jaren ‘70 krachtig tegen de dictatoriale onderdrukking in Ethiopië en tegen de duisternis van de politieke onrust. Na 40 vergeten jaren leidde zijn debuutalbum, uitgebracht door Now Again Records en Vinyl Me, Please, tot hernieuwde erkenning van deze ethio-groove performer.

Door een centrale positie in de wereld heeft Ethiopië altijd nauwe banden gehad met landen uit het Midden-Oosten, Azië, Europa en natuurlijk Afrika. Deze rijke en multiculturele historie heeft zijn afdruk achtergelaten op de vele muzikale tradities die binnen Ethiopië zijn ontstaan. In de jaren ‘70 werd het muzikale landschap getekend door de wijdverspreide ethio-jazz en door de ethio-groove: een uiterst dansbare mix van genres als funk, jazz, soul, afrobeat en traditionele Ethiopische muziek.

“Most of my works revolve around social issues, as well as political commentary. Even though my songs appear to be about lovers or other mundane topics, they are open to interpretation.” – Ayalèw Mesfin

Ayalèw Mesfin was in de jaren ’70 een grootheid binnen de stroming Ethio-groove. In deze jaren was er sprake van een roerig politiek klimaat door de opkomende burgeroorlog in Ethiopië, waardoor het muzikantschap van Mesfin algauw de kop in werd gedrukt. Deze ethio-groove performer zette zich af tegen de heersende dictatuur en stelde maatschappelijke problemen aan de kaak, door zijn specifieke geluid, gespeeld op geïmporteerde westerse instrumenten, in combinatie met zijn politiek geladen teksten. Tot groot ongenoegen van het totalitaire regime, verspreidde Ayalèw Mesfin eigenhandig 4000 gratis cassettes met zijn muziek. Dit leidde tot een gevangenisstraf van drie maanden en een verbod om dertien jaar muziek te produceren en uit te voeren onder streng toezicht van de autoriteiten.

Ondanks het drukkende regime bleef Mesfin met zijn Black Lion Band muziek maken. Zijn cassettes groeiden uit tot ware collectors items die voor honderden dollars werden gekocht door een kleine groep liefhebbers. Deze mensen wisten daarmee de muziek en status van deze Ethiopische muzikant in ere te houden. Na 40 jaar onder de radar, grotendeels in de vergetelheid geraakt, werd in 2018 het eerste album van Ayalèw Mesfin ‘Hasabe (My Worries)’ uitgebracht door Now Again Records en Vinyl Me, Please, met nog nooit eerder uitgebrachte opnames. Hiermee keerde de ethio-groove legende terug op het wereldtoneel waar hij thuishoort.

Om de terugkeer van Ayalèw Mesfin te vieren, geeft hij samen met de Amerikaans-Ethiopische Debo Band een exclusief optreden tijdens Le Guess Who? 2019 op vrijdag 8 november. Deze show zal het eerste volledige live-optreden zijn dat Ayalèw Mesfin in Europa geeft.

Kijk voor meer informatie op www.leguesswho.com.