Afbeelding

Clarence Seedorf

Clarence Seedorf: iedereen die vlucht uit Oekraïne verdient dezelfde aandacht

Clarence Seedorf heeft zijn stem geleend aan de roep om een “eerlijke en humane behandeling van alle Oekraïense vluchtelingen”. In een videostatement die hij deze week deed in zijn capaciteit als voorzitter van de Black Impact Foundation, gaf hij aan blij te zijn met de hulp die Oekrainers krijgen die op de vlucht zijn geslagen.

Ik ben blij dat ze buiten het oorlogsgebied zijn en dat ze kansen krijgen om hun leven weer op te pakken. Jammer genoeg ervaart niet iedereen dezelfde voorspoed.”

In een geschreven statement die tegelijk met Seedorfs videoboodschap werd gelanceerd, roept de Black Impact Foundation op tot de onmiddellijke stopzetting van discriminatie van vluchtelingen in Oekraïne. De goodwill en filantropische instelling kondigt een campagne aan om studenten van kleur te helpen die door de oorlog zijn getroffen en die worden gediscrimineerd.

Het zegt in samenwerking met de African Energy Chamber, de stem van de Afrikaanse energie-industrie alle vijandige activiteiten in Oekraïne na de invasie van Rusland in zijn buurland aan de kaak te stellen en roepen op tot een eerlijke behandeling van Afrikanen, Indiërs en Arabieren en alle etnische minderheden die het land moeten ontvluchten.

We roepen op tot een respectvolle behandeling van alle vluchtelingen en studenten die door deze oorlog zijn getroffen. Zoals alle vluchtelingen zijn deze mensen het geweld – het conflict – ontvlucht met weinig meer dan de kleren op hun rug, met achterlating van hun huizen, hun bezittingen, banen en dierbaren, alleen om te worden benadeeld terwijl ze proberen de grenzen over te steken naar naburige landen”.

De Black Impact Foundation heeft een initiatief gelanceerd om ongeveer 30.000 van de oorspronkelijk 80.000 studenten van Kleur te helpen die zich midden in het conflict bevonden. In reactie op meldingen van mishandeling en vriendjespolitiek heeft de stichting opgeroepen tot het handhaven van een eerlijke en humane behandeling van allen die het conflict in Oekraïne ontvluchten.

De Black Impact Foundation heeft al een akkoord bereikt met de Swedish and Indian Business Council voor het veilig terughalen van 500 Afrikaanse en Indiase studenten die het vijandige gebied in de regio zijn ontvlucht en heeft haar netwerk en middelen op alle niveaus gemobiliseerd in een poging om een 30.000 gekleurde vluchtelingen en hen ondersteunen bij het voltooien van hun studie. De stichting heeft ook de hulp ingeroepen van andere instellingen die mogelijk kunnen helpen bij de financiering en voorziening van middelen, onderdak en alternatieven om hun studie af te ronden.

“Samen staan met Oekraïense vluchtelingen moet betekenen dat ik naast alle vluchtelingen sta, ongeacht hun etnische achtergrond,” vervolgde Seedorf, “ik ben ontroerd door de uiterste toewijding en menselijkheid die mensen hebben getoond aan degenen die het conflict ontvluchten, maar er is absoluut meer te doen.”

De Black Impact Foundation en de African Energy Chamber wijzen er ook op dat het achterlaten en mishandelen van vluchtelingen in strijd is met de wereldwijde normen voor eerlijke behandeling en met de waarden en beginselen van beleefdheid. De verwachtingen van landen om een inclusieve en onmiddellijke reactie te faciliteren op vluchtelingen die de oorlog ontvluchten.

De escalatie van het conflict in Oekraïne heeft geleid tot een wijdverbreide vernietiging van de infrastructuur, waardoor miljoenen mensen gedwongen zijn hun huizen te ontvluchten op zoek naar veiligheid in het door oorlog verscheurde land. Nu naar verwachting nog veel meer vluchtelingen Oekraïne zullen ontvluchten in de komende maanden, zullen naar schatting vier miljoen vluchtelingen verder naar het westen migreren.

NJ Ayuk, uitvoerend voorzitter van de AEC zegt dat de African Energy Chamber het initiatief van de Black Impact Foundation steunt.

We zijn de Black Impact Foundation erg dankbaar dat zij deze campagne voert om de duizenden vluchtelingen van Afrikaanse, Indiase en Arabische afkomst te helpen die gedwongen zijn hun huizen te verlaten. We staan schouder aan schouder met hen. We roepen iedereen op om hier een prioriteit van te maken en hun hart en huis open te stellen voor deze kwetsbare studenten. De Oekraïense autoriteiten zouden een veilige doorgang moeten bieden aan mensen van Kleur die proberen het geweld te ontvluchten en we zijn vastbesloten om met iedereen samen te werken om deze jonge mannen en vrouwen naar hun land te brengen - NJ Ayuk” 

Verschillende organisaties hebben zich inmiddels uitgelaten over de dubbele standaard die wordt gehanteerd met betrekking tot vluchtelingen uit Oekraine, waaronder vanmorgen de Migrant Women Forum