"Captain Astrid Deira zal vleugels geven met dr. Sophie Redmondlezing"

“Een lezing die vleugels geeft, die je in de doen modus zet, die inspireert,” verwachten de organisatoren van de dr. Sophie Redmondlezing aanstaande zondag 18 maart bij Vereniging Ons Suriname.

“De lezing wordt georganiseerd in het kader van de internationale vrouwendag. Het is de afgelopen vijf jaar gegroeid van een idee naar het platform voor vrouwen, die durven en in de geest van Sophie Redmond. Zij werd arts en opende deuren voor vrouwen van haar komaf die tot dan toe nog gesloten waren. Dat heeft onze Keynote speaker, Astrid Deira gedaan voor de luchtvaart van Suriname en daarom ben ik trots dat wij haar mogen ontvangen als spreker,” vertelt Anita Plowell van Stichting Between the Lines (Radio Double7FM).

De stichting organiseert de lezing dit jaar voor de zesde keer, in samenwerking met de Vereniging Ons Suriname, in haar hoofdkwartier, het Hugo Olijfveld gebouw aan de Zeeburgerdijk 19-A, 1093 SK Amsterdam.

Van Sophie Redmond, in wiens naam de lezing gehouden wordt, zegt de organisatie dat ze “méér was dan alleen arts. Ze kwam op voor vrouwen, minder draagkrachtigen en kwetsbaren in de samenleving. Ze schreef toneelstukken, was actrice, gaf voorlichting op de radio met haar radioprogramma ‘Datra mi wani aksi yu wan sani’. Ze speelde graag viool. Een veelzijdige vrouw. Een vrouw die haar tijd ver vooruitliep!”

Stichting Between the Lines zegt dat ze met de dr. Sophie Redmondlezing beoogt het gedachtengoed van Sophie Redmond voort te zetten. “Het is onze verantwoording om onze dochters op te voeden met de norm dat vrouwen net als mannen alles kunnen bereiken.”

(Captain) Astrid Deira, de eerste vrouwelijke Surinaamse piloot, is ook in die geest gekozen als de keynote spreker.


“Haar passie om piloot te worden kwam door haar vader die bij de SLM werkte. Als klein meisje wist ze al dat ze piloot zou worden. Astrid begon bij de SLM als administratief medewerkster. Het kostte haar vijf jaar om haar vliegbrevet te halen. In 2003 haalde zij het examen waarmee ze vliegtuigen van het type MD82 mocht besturen. Hierna werd ze co-piloot op grotere toestellen zoals de Airbus 340. In 2014 werd zij de eerste vrouwelijke Surinaamse piloot die de Boeing 737 van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) vliegt.

Een bijzondere prestatie voor een vrouw die zich begeeft in een door mannen gedomineerd bolwerk van vliegeniers. Het bereiken van haar doel om de eerste vrouwelijke Surinaamse piloot te worden, is dan ook geen geplaveid pad geweest. Zo ontving zij ineens geen beurs meer tijdens haar studie in Miami. Ook waren de selectieprocedures vrouwonvriendelijk en stonden ze bol van vooroordelen tegen vrouwen, omdat mannelijkheid de norm is in deze beroepssector. Astrid Deira heeft zich door dit alles niet laten belemmeren. Haar uiteindelijke doel is om Captain te worden op een Boeing 747.”


De lezing vangt aan om 15.00 - 18.00 uur. Entree is 10 euro en aanmelden is verplicht via info@double7fm.nl of info@veronsur.org.