Afbeelding

millar

Broos Instituut lanceert crowdfunding voor jubileum Ghanese partneruniversiteit

Het Broos Instituut, het Afrocentrische onderwijsinstituut dat het eerste universitaire African studies programma in Nederland heeft gelanceerd, heeft deze week een crowdfunding actie gelanceerd voor haar Afrikaanse partner The Millar Institute.


millarcrowdfunding

Zie de inzamelingsactie hier: https://whydonate.com/nl/fundraising/bouw-aan-kennis-in-ghana

Je kan ook de QR code scannen


The Millar Institute for Transdisciplinary and Development Studies is een open universiteit gevestigd in Bolgatanga in het noorden van Ghana. Een ruraal, droog gebied met mooie mensen. Om er te komen vlieg je vanuit Accra naar de kleine luchthaven van het stadje Tamale en dan drie uur verder noordwaarts met de auto -of nog mooier met de bus- tot bijna op de grens met Burkina Faso.

Daar startte professor dr. David Millar 10 jaar geleden de unieke universiteit waar er onderwijs wordt verzorgd vanuit een endogeen perspectief. “Wij geloven in ontwikkeling van binnenuit; binnen het wereldbeeld, het geloofssysteem en de cultuur van een volk. Alles begint met de inheemse kennis van het volk en wij waken voor dominantie vanuit een extern gecontroleerde agenda,” legt dr. Millar uit.

Onze universiteit heeft zich ontwikkeld om onderwerpen als transdisciplinariteit en transcendentie, ervaringsleren en dekolonisatie van kennissystemen, toe te voegen aan het onderwijssysteem.”

The Millar Institute leverde de afgelopen 10 jaar tientallen afgestudeerden af met Master's en PhD degrees. 

Afbeelding

Millar-Open-Univeristy.

Professor Millar’s perspectieven sloten naadloos aan op de doelstellingen van het Broos Instituut en een samenwerking was gauw beklonken. Het streven is om samen met Millar Institute de Afrocentrische campus te bewerkstelligen die het Broos Instituut voor ogen heeft. Broos exporteert hiermee Afrikaanse kennis, perspectieven en principes die eigenlijk altijd leidend zijn geweest in de wereldontwikkeling van de afgelopen honderden jaren. Startdata voor de eerste korte cursussen die samen zullen worden verzorgd in Nederland worden binnenkort aangekondigd. Er liggen ook enkele boeiende onderzoeksideeën op stapel.

Maar dat betreft de ontwikkeling van de westerling. Broos Instituut is niet als organisaties die alleen maar gaan halen uit Afrika. Ook kennis heeft een prijs; Afrikaanse kennis, perspectieven en principes zijn een exportproduct dat niet benut wordt. Zij maken ons rijker, dus wij geven terug.

Het plan is om The Millar Institute bij hun tiende jubileum in november 2024 een cadeau te geven dat hen helpt om het goede werk te blijven doen dat zij doen voor hun gemeenschap in noordelijk Ghana.

Lees hier hun fundraising brief

millar letter

millar letter

Broos Instituut maakte er een crowdfunding initiatief  van. “Wij dragen zelf ook bij omdat ‘we put our money where our mouths are’. Doen jullie dat ook, al die mensen die hun mond vol hebben over Afrika?”

millarcrowdfunding

 


Zie de inzamelingsactie hier: https://whydonate.com/nl/fundraising/bouw-aan-kennis-in-ghana

Je kan ook de QR code scannen


OVER HET BROOS INSTITUUT

broos

Broos Institutut een in Amsterdam gevestigde, missiegedreven non-profitorganisatie die Afrocentrische perspectieven introduceert in het Eurocentrische onderwijssysteem. Het instituut voert momenteel het Africana Development Studies Program uit in samenwerking met de Anton de Kom University of Suriname (AdeKUS) en de Kwame Nkruma University of Science and Technology (KNUST) in Ghana.

Broos Instituut zijn de eerste educatieve stichting in Nederland die een dergelijk programma lanceert waarin de Afrikaanse diaspora centraal staat. Er worden meer tertiaire programma's en educatieve initiatieven met een Afrocentrisch perspectief gelanceerd, in samenwerking met andere internationale universiteiten. Broos Institute is vernoemd naar de vereerde Marronleiders van Suriname, Broos, de enige anti-slavernij verzetstrijder van wie een foto bestaaat.