Stones have laws

Bozar presenteert ‘Stones Have Laws'

BOZAR, het kunstencentrum in het centrum van Brussel, presenteert op vrijdag 25 maart de film Stones Have Laws (Dee Sitonu a Weti).

Deze film uit 2018 brengt een meeslepende inkijk in het leven van de Marrongemeenschappen in Suriname. De film combineert verhalen over Afrikaanse voorouderlijke tradities en ontsnapte slaven met hedendaagse rituelen en onderzoekt hoe de sterke verbondenheid van de gemeenschappen met het land in het gedrang is sinds het gebied onder druk staat door industriële ontbossing en mijnbouw.


  • Datum: vrijdag 25 Maart, 19:00 → 22:00
  • Locatie: Studio Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Na de vertoning volgt een gesprek over het maken van participatieve documentaires met gemeenschappen, met Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan, Tolin Alexander, Rehana Ganga en Olivier Marboeuf en gemodereerd door Vincent Meessen.

Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan zijn een Nederlands kunstenaarsduo. Ze maken films, filminstallaties, geschriften, beeldhouwwerken en collages die culturele en geopolitieke landschappen verkennen. Voor hun projecten verrichten ze uitgebreid onderzoek en gaan ze een langdurige samenwerking met gemeenschappen aan.

Tolin Erwin Alexander is een Surinaamse Marron theatermaker en co-regisseur van Stones Have Laws.

Rehana Ganga is programmamaker bij Het Nationale Theater in Den Haag en wil een meer verscheiden publiek naar het theater trekken.

Olivier Marboeuf is schrijver, verteller, curator en filmproducent die zijn inspiratie haalt uit de beeldentaal en literatuur van de Caraïben en voorstedelijke mythologieën. 

Vincent Meessen is beeldend kunstenaar en filmmaker die onderzoekt op welke manieren de koloniale moderniteit een impact heeft gehad op verweven hedendaagse subjectiviteiten.