Balsemhof kreeg een waardig afscheid

Familie, vrienden en gelijkgestemden namen op zaterdag 20 februari op waardige wijze afscheid van Albert August Balsemhof, die overleed na een accute hartaanval op de weg uit het dorpje Grou.

Een fervente strijder tegen onrecht, was Balsemhof, ook wel Kodjo Kwaku genoemd, met een groep demonstranten naar Grou getrokken, om te protesteren tegen de traditie van Sint Piter en zijn pikzwarte hulpje Swarte Pyt. Een witte man in blackface, precies datgene waartegen Balsemhof en andere demonstranten al jaren verzet tegen plegen.

De demonstratie verliep vredig, maar volgens ooggetuigen werd het de demonstranten niet makkelijk gemaakt door dorpelingen en politie in het Friese dorpje. Op weg terug naar huis werd Balsemhof (51) getroffen door een hartaanval in de bus. Hij overleed ter plekke. “Een strijder, maar ook een vader en echtgenoot is komen te ontvallen,” gonsde het de hele week.

Hij kreeg van familie, medestrijders en andere organisaties die zich tegen onrecht in Nederland verzetten een waardig afscheid. Enkele honderden mensen waren aanwezig in het Hugo Olijfveldhuis, waar de Vereniging Ons Suriname gevestigd is.

Een prachtige, respectvolle ceremonie volgde., met voordrachten en optredens van onder andere rapper/anti zwarte piet activist Darryl Danchelo Osenga, Marian Markelo, KalentuRa Drumband en de zanggroep Blackharmony.

Nu gonst het: "Wij maken een diepe buiging voor jou broeder. Je hebt de weg voor ons geplaveid! Wij zullen de strijd voortzetten. Daar kun je op rekenen strijder!"

Van fotograaf kregen de familie en AFRO Magazine foto’s van de waardige momenten aangeleverd.