Aruba verbant zwarte Piet

Aruba doet zwarte Piet in de ban. “De overheid gaat niet meer ondersteunen dat mensen zich schminken tot zwarte Piet. Of men gebruikt gekleurde schmink of ze komen met hun natuurlijke huidskleur,” schreef de Arubaanse minister van Cultuur, Xiomara Maduro, gisteren op haar Facebook-pagina. “Een hoopgevend signaal,” reageren activisten in Nederland.

“Met dit besluit willen we niet een einde maken aan het Sinterklaasfeest, maar we voorkomen wel dat mensen zich beledigd voelen, bewust of onbewust,” schreef minister Maduro. Er komt dus wel een intocht van Sinterklaas, maar niemand mag er in black face zijn.

Vorig jaar nog verwelkomde Minister Maduro Sinterklaas en zijn racistisch gevolg groots bij aankomst op het eiland. Maar gisteren noemde ze de afschaffing een begin. “Niet alle problemen zijn opgelost, maar dit is wel eerste stap,” zei ze. 

 

 

De ontwikkeling vulde activist Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet, één van de prominente voorlopers in de protestdemonstraties tegen het racistische kinderfeest waar vooral volwassen zich druk om maken, met hoop. 

“Zwarte Piet is een van de meest zichtbare vormen van institutioneel racisme. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen de overblijfselen van het Nederlandse kolonialisme en slavernij. Ik ben trots op Aruba, dat hiermee duidelijk afstand neemt van haar voormalige kolonisator, Nederland. Ik wens Aruba heel veel kracht in het dekolonisatieproces,” zei hij. 

Aruba is hiermee het eerste Caribische deel van het koninkrijk waar zwarte Piet de deur wordt gewezen. Op Curacao is het niet verboden om in blackface mee te doen aan de Sinterklaasoptocht; die vindt trouwens dit jaar niet plaats vanwege de COVID-19 crisis. Op St. Maarten, Saba en St. Eustatius heeft xe aanstootgevende blackface ttaditie nooit voet aan wal gekregen. 

Het is ook niet duidelijk hoe Aruba de verbanning van het racistische karikatuur zal handhaven. "Ze hebben dit al eerder op Curacao geprobeerd en mensen kwamen toch als lolo's telkens in blackface," reageerde een persoon van Curacao pessimistisch. "Maar ik blijf hoopvol. zwarte Piet is racisme."