Afbeelding

keti koti flevoland

Almere herdenkt Keti Koti

Stichting Keti Koti Flevoland en stichting Untold zetten op maandag 1 juli in Kunstlinie en op de Esplanade, kunst en cultuur in om alle Flevolanders bij elkaar te brengen en kennis te laten maken met Keti Koti Festival. Op 1 juli wordt jaarlijks de afschaffing van de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën herdacht en gevierd.

Herdenken, verdieping en verbinden in Kunstlinie

In Kunstlinie wordt Keti Koti geprogrammeerd door Untold dat een uniek aanbod van Afrikaanse dans, muziek en theater inzet om meer bewustwording rondom de geschiedenis te creëren. Zo is er een seminar over de doorwerking van het slavernijverleden, kunnen bezoekers genieten van Afrikaanse dans- en muziekoptredens en zelf meedoen aan een dansworkshop. Voor verdieping over Flevoland’s slavernijverleden zijn bezoekers welkom in de Kunsthal. Daar is de tentoonstelling Stille Wateren te zien. De avond eindigt met een concert van de populaire muziekgroep Black Harmony.

Viering op de Esplanade

Stichting Keti Koti Flevoland wil met de viering een krachtige boodschap van solidariteit en verandering uitdragen. Zij zorgen voor een groot feest op de Esplanade met muziekoptredens van onder andere de Curaçaose - Nederlandse muziekgroep K-Liber, de Hindoestaans - Nederlandse band Sobrossa en de Surinaamse kawina band La Rouge. Voor lekker eten, drinken en shoppen kunnen bezoekers de hele dag terecht bij de verschillende kraampjes.

Keti Koti Kids

Ook aan de kinderen is gedacht. ArtPlayground organiseert in samenwerking met Stichting Keti Koti Flevoland een kidsparade van De Nieuwe Bibiotheek tot aan Kunstlinie. In Kunstlinie gaan kinderen aan de slag met het knutselen van een vrijheidsvogel, worden ze voorgelezen door de Surinaamse schrijfster Henna Goudzand en mogen ze spelen in de speelexpo Sankofa – De Wereld van Boebalas.

Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’ in het Surinaams. Het markeert de afschaffing van de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën op 1 juli 1863 en is een tijd van reflectie, herdenking en viering van vrijheid.