Almere bieb opent Astrid Roemer expo

Op de eerste etage (de Etalage) van de bibliotheek in Almere Stad gaat op woensdag 25 mei de expositie Roemers Drieling open, over Astrid Roemer.

Aansluitend op de openingsceremonie wordt de 'De wereld heeft gezicht verloren', over de Surinaams/Nederlandse schrijver die op donderdag 19 mei in het Nederlands Letterkundig Museum in Den Haag de P.C. Hooftprijs 2016 in ontvangst nam.

Roemer kwam in de jaren ’70 uit Suriname naar Nederland. Haar boeken, dichtbundels en toneelstukken kaartten schurende onderwerpen aan, zoals seksisme, discriminatie, racisme en homoseksualiteit.

De tentoonstelling Roemers Drieling is genoemd naar haar trilogie, een literaire verbeelding van een tribunaal dat nooit heeft plaatsgevonden: de berechting van de daders van de Decembermoorden. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn negen kunstenaars uitgenodigd zich te laten inspireren door de trilogie. In deze expositie is een klein overzicht te zien van hun werken. Naast hun werken worden recente gedichten van Astrid Roemer getoond.

De opening vindt plaats in aanwezigheid van burgemeester Franc Weerwind, die in zijn speech zal refereren aan Roemer’s literaire werk, zegt de bibliotheek in een bericht.

Na de opening van de expositie is in de nieuwe zaal de documentaire 'De wereld heeft gezicht verloren' te zien, gemaakt door regisseur Cindy Kerseborn. Centraal in ‘De wereld heeft gezicht verloren’ staat Roemers leven en werk. Kerseborn: “Geen enkele schrijver uit de koloniën heeft deze thema’s in Nederland zo scherp neergezet in de literatuur. Roemer denkt niet in hokjes; de wereld is van ons allemaal. Haar thema’s zijn nu actueler dan ooit.” 

De toegang tot de tentoonstelling is gratis. Kaarten voor de film zijn te krijgen.