Afbeelding

remember statia

AFRO Magazine 'Remember Statia edition' verschijnt zondag 13 oktober

Een onthulling, een lancering en een afsluiting. Komende zondag 13 oktober vindt het allemaal tegelijkertijd plaats rondom één project, in het kantoor van AFRO Magazine te Weesp. Dan lanceert dit platform haar nieuwste print editie, onthult kunstenaar Fre Calmes zijn jongste kunstwerken en sluit het project Remember Statia af.

Alle drie hebben te maken met het eiland St. Eustatius, waar Stichting Bigi Bon -de moederstichting van AFRO Magazine- samen met de St. Eustatius Burial Ground Alliance- het project Remember Statia uitvoerde, waarin eilandbewoners van Afrikaanse afkomst in de slavernijarchieven op zoek gingen naar verhalen uit hun verleden.

Memre/Remember Statia

Het begon allemaal in 2021 toen het Project Memre werd uitgevoerd waarmee Stichting Bigi Bon met Afro-Surinamers in Nederland de archieven in dook voor verhalen uit hun verleden. Daar kwam de Afro Magazine Memre Editie uit voort. Dat project werd gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Voor Remember Statia kreeg de stichting in 2023 subsidie uit de slavernijherdenkingsgelden in beheer bij het Mondriaan Fonds. Een goede samenwerkingspartner was gauw gevonden in de St. Eustatius Afrikan Burial Ground Alliance, die zich toen net had verzet tegen respectloos onderzoek door Europeaanse archeologen op 18e eeuwse Afrikaanse begraafplaatsen die waren gevonden op het eiland.

In 2024 ging het project van start; een 15-tal mensen had zich ervoor aangemeld; de meesten van St. Eustatius, maar ook mensen die wonen in Nederland, op St. Maarten en Curacao, één uit de VS en zelfs één helemaal uit Australie, die haar afkomst naar het eiland had kunnen herleiden.

Workshop Searching the Archives
Workshop Searching the Archives

Er volgde eerst training op St. Eustatius in archiefonderzoek door Martine Zoeteman en Jacqueline Verkleij van het Centrum voor Familiegeschiedenis (CBG) en daarna een training door AFRO Magazine oprichter/hoofdredacteur Marvin Hokstam in het schrijven van de verhalen die de deelnemers in het archief hadden gevonden over hun verleden. Tips over hoe die verhalen het meest effectief te vertellen, maar ook over hoe geladen en gekoloniseerd taal is, en hoe daarmee om te gaan door middel van taaldekolonisatie.

Daarna toog de in Amsterdam wonende kunstenaar Fre Calmes -oorspronkelijk afkomstig uit Haïti- ook naar St. Eustatius, waar hij een maand lang verbleef als ‘artist in residence’.

Fre Calmes and Kenneth Cuvalay op weg naar St. Eustatius via St. Maarten
Fre Calmes en Kenneth Cuvalay op St. Maarten, op weg naar St. Eustius

Uit dit alles kwam een twintigtal artikelen en een twaalftal schilderijen, die AFRO Magazine samenvoegde in haar nieuwe print tijdschrift. De “Remember Statia Edition“ rolt op woensdag 9 oktober van de drukker. Een boeiende publicatie van 64 pagina’s tjokvol nooit vertelde, persoonlijke verhalen waarvan sommigen vertolkt zijn in diepzinnige kunstwerken. De voorpagina, bovenaan dit artikel bijgevoegd, is daar één van.

Community Project

Het is de eerste keer in iets meer dan een jaar dat AFRO Magazine weer een gedrukt tijdschrift produceert, de eerste keer in het Engels en de eerste keer met artikelen door voornamelijk non-professionele schrijvers. Het is ook de eerste keer dat een dergelijk project plaatsvond in de Cariben. Een community project als geen ander.

Het Remember Statia project wordt hiermee afgesloten op zondag om 15u, in het kantoor van AFRO Magazine/Bigi Bon/Broos Instituut aan de Stationsweg 28 in Weesp. Het is een open event, toegankelijk voor een ieder die geïnteresseerd is. 

Kenneth Cuvalay, voorzitter van de St. Eustatius Burial Ground Alliance geeft er een speech over het project en kunstenaar Fre Calmes geeft een sneak preview met vier exemplaren van de 12 schilderijen die hij produceerde tijdens zijn aanwezigheid in St. Eustatius. De volledige collectie zal op een later tijdstip in een uitgebreider tentoonstelling te zien zijn.

Het tijdschrift zal ter plekke te koop zijn en kunstminnende aanwezigen kunnen ook de schilderijen van Fre Calmes bestellen.

Het blad is vanaf woensdag 13 oktober ook te bestellen via de onderstaande QR-code. Het kost 7 euro plus verzendkosten. Let wel: het blad wordt pas na de lancering zondag verstuurd. 

Afbeelding

koop de statia edition