Afro Arnhemmers

Afro Arnhemmers openen nieuwe “huiskamer” van stichting Sankofa Arnhem

Een kamer vol Afro Arnhemmers kwam bijeen afgelopen zondag 3 april, in de nieuwe “huiskamer” van stichting Sankofa Arnhem die sinds vorig jaar door een nieuw bestuur nieuw leven in is geblazen. Oprichter Clarence Schippers kon zijn tranen niet bedwingen toen hij het voorzitterschap overdroeg aan Jennifer Vloot en tegelijkertijd de voorlopers uit de vorige generatie bedankte die de fundering hebben gelegd waar de nieuwe plannen van de stichting op voort zullen bouwen.

Het bestuur en trekkers van Stichting Sankofa Arnhem
Het bestuur en trekkers van Stichting Sankofa Arnhem, onder hun Boom

Sankofa Arnhem is 15 jaar geleden opgericht, “door een roeping,” zegt het bestuur dat naast Jennifer Vloot bestaat uit Clyde Boys en Jerry Millerson; de laatstgenoemde deelt met Vloot de verantwoordelijkheid voor het voorzitterschap en het penningmeesterschap.

“In de jaren 90 zetten een aantal Arnhemse Surinamers zich in om binnen Arnhem een plek voor onze Afro gemeenschap neer te zetten. Voor een deel is dat hun gelukt. De voormalige groep heeft de bouwstenen voor ons gerealiseerd, maar vanwege omstandigheden heeft alles een periode stilgelegen.”

Als naam voor de stichting is het Akan woord Sankofa gekozen, omdat het een belangrijk begrip in de Ashanti cultuur is.

"Het betekent 'go back and get it' en reflecteert het idee dat je inspiratie uit je cultuur en geschiedenis kan halen voor een betere toekomst” 

“We zien onszelf als visionairs en verbinders, die werken vanuit hun hart. Wij hebben de overtuiging dat er meer is dan alleen de westerse inzichten. In onze aanpak maken wij gebruik van liefde, kennis, onze culturele achtergrond, onze eigen wijsheid en ervaring(en) waardoor we het beste uit iedereen kunnen halen om zo onze medemens weer in verbinding te brengen met hun krachtbron om hun persoonlijke of spirituele pad te kunnen vervolgen.”

Uit een relatie die het vorige bestuur al had met de Aya Sofya Moskee in de stad, kwam de overeenkomst dat de stichting het pand van de moskee aan de Sonsbeeksingel 110 mocht gebruiken. De intentie is dat het dienst doet als een Afro Arnhemse huiskamer, een Arnhemse ontmoetingsplek waar Afro Arnhemmers bewust worden van hun krachtbron.

De stichting zal er activiteiten ontplooien, maar nodigt ook mensen uit de gemeenschap om er gebruik van te maken, mochten ze een plek nodig hebben voor bijeenkomsten, kunst expo’s en trainingen, of "mocht het thuis niet lukken om je kind huiswerkbegeleiding te geven bijvoorbeeld."

"Een trefpunt voor jong en oud van Afro afkomst waar de communituy elkaar ontmoet, elkaar leert kennen en zodoende elkaar kan ondersteunen," zeggen ze,

Afro Arnhemmers
Afro Arnhemmers onder hun Boom

In ons pand hebben we een boom laten schilderen. Deze boom staat symbool voor de levensboom, die symbool staat voor groei, ontwikkeling, vruchtbaarheid, voor onsterfelijkheid en genezing. Nu al gebeuren er mooie dingen bij de boom en dat is wat Sankofa voor de gemeenschap wil betekenen, een plek voor ons. Een plek waar groei, ontwikkeling en heling plaats kan vinden om zo een betere toekomst te creëren voor onze mensen.”

"De bijeenkomst afgelopen zondag 3 april was om gezamenlijk de thuisbasis van Sankofa Arnhem, de huiskamer te openen. Wat begon als een druilerige dag, eindigde met de zon die opkwam,” meldt het bestuur. “Een mooi begin voor een nieuw initiatief!”