afrikadag 2019

Afrikadag 2022 | katalysator van nieuwe inzichten

Afrikadag 2022 gaat vooral om de awareness creëren omtrent Afrika. Met de Oekraïne crisis bijvoorbeeld zie je dat alle focus daarnaar toe gaat; en het is verschrikkelijk wat daar nu gaande, maar het heeft ook een ongelooflijke impact op Afrika en zeker op Noord-Afrika waar heel veel landen afhankelijk zijn van de voedselimport en graan. Er heerst droogte in de Hoorn van Afrika waar de stijgende voedselprijzen de situatie verergeren. En daar gaat men aan voorbij. Afgelopen jaar waren wij als Nederland onze eigen vaccins aan het regelen en Afrika stond niet op de Nederlandse agenda en dat is een schande. Dit soort punten willen wij wel agenderen met Afrikadag. De wereld is groter dan Europa.”

Aan het woord is Maximiliaan Landheer Junior projectmanager van Foundation Max van der Stoel (FMS), de stichting achter Afrikadag. “De dag staat in het teken van nieuwe vormen van samenwerking tussen Afrika en Europa,” vertelt hij.

Tijdens Afrikadag, een live evenement op zaterdag 28 mei 2022 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam, kunnen bezoekers hun eigen programma samenstellen uit meer dan 30 workshops gegeven door Ngo's, waaronder Oxfam Novib, ActionAid, Cordaid en diaspora organisaties.

Afrikadag is dit jaar niet gericht op één thema; de overkoepelende kernwaarde van de Afrikadag staat centraal: de belangrijke rol van Afrikaanse stemmen in maatschappelijke discussies en beleid op nationaal en internationaal niveau.

Landheer: “Het kabinet Rutte IV heeft een primeur te pakken met hun Afrikastrategie, een speciale Nederlandse strategie voor het hele continent en dat is heel goed. Nu gaan wij in het woordvoerders debat daar kritisch naar te kijken. Hoe het zich gaat vormgeven.”

Het doel van  Afrika dag is het bereiken van een vernieuwing van de relatie tussen Europa en Afrika. Daar zitten nog sporen in van de koloniale tijd en daar willen wij van af. Wij willen samenwerking op basis van gelijkwaardigheid, waarbij we samen zien wat wij voor elkaar kunnen betekenen. Het moet niet zo zijn dat er bij een voedselcrisis bijvoorbeeld, men wat spullen stuurt vanuit Europa en daarna is alle aandacht voor het continent weer weg.

Afrikadag biedt een podium aan Afrikaanse stemmen die zich ook willen uiten over Nederlands buitenlandbeleid over Afrika. Wij willen met deze bijeenkomst een soort van katalysator zijn van nieuwe inzichten."

Door Marilva Delchot