Ada's

Ada's Wash Day | kinderboek leert Zwarte meisjes over haar en zelfliefde

Ada's Wash Day is het eerste prentenboek van Sharnette Donacien, dat ze speciaal schreef voor haar dochter, Adalia en alle andere meisjes, zodat ze leren houden van hun haar en zodat ze zich gezien en geliefd voelen en leren hun haar te accepteren en zichzelf te zijn, precies zoals ze zijn.

De auteur schrijft in een persbericht:

Het is een empowerment verhaal voor jonge meisjes dat leert over het belang van afro-haar zorg, zelfliefde en zelfacceptatie, uitgegeven als kinderboek door Conscious Dreams Publishing in november 2021"

Het verhaal volgt Ada, een jong Zwart meisje, terwijl ze door haar wekelijkse haarwasroutine gaat met haar moeder. Mama leert Ada om te zorgen voor haar krullende haar en Ada leert van haar kroon te houden en deze te accepteren – gewoon zoals het is. Ondertussen leert Mama ook een beetje over zichzelf. Hun speciale moeder-dochterband wordt schitterend vastgelegd en geïllustreerd in dit leuke en frisse verhaal over Zwarte meisjesjaren.

Donacien, een voormalig Financieel Adviseur, werd geboren in Saint Lucia, groeide op in Engeland en woont nu in Nederland met haar man en twee kinderen, Adalia en Gabriel. “In onze buurt waar Adalia opgroeit zijn er niet veel kleine meisjes die op haar lijken. Ze voelt zich vaak anders en niet op haar gemak, waardoor ze soms negatief praat over haar haar en over anders uit zien en over steil haar hebben net als haar vrienden.

Het is meer dan haar! Het gaat over vrijheid van meningsuiting, identiteit, cultuur en erfgoed. Elk kind verdient het om zichzelf positief vertegenwoordigd te zien in de kinderliteratuur. Ada's Wash Day heeft tot doel jonge meisjes en jongens in staat te stellen een gevoel van trots te ontwikkelen hun natuurlijke haar en zien haarverzorging als een uitgebreide vorm van zelfzorg."

Sharnette Donacien -Snap Me Pretty Photography -
Sharnette Donacien -Snap Me Pretty Photography 

Sharnette’s missie is om kleine en grote lezers te inspireren en te empoweren met kleine en grote verhalen, zodat ze zichzelf vertegenwoordigd kunnen zien en zichzelf beter kunnen begrijpen; zodat ze een sterk zelfgevoel ontwikkelen om 'unapologetic' te kunnen gedijen in de huidige samenleving .

Kinderboeken schrijven is niet Sharnette's professionele achtergrond. Ze studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Cambridge en is een ACCA certified chartered accountant and a JIEB qualified insolvency & restructuring expert, maar in 2020 week ze af om haar eigen bedrijf op te zetten en haar droom na te jagen: auteur worden. Ze helpt nu andere mensen hun eigen passies te volgen. Haar tweede boek, "Gabi starts school" komt in juli 2022 uit. 

Ze werkt ondertussen aan de Nederlandse vertaling van Ada's Wash Day. Het boek, dat geregistreerd is met ISBN nummers -10: 1913674789, is te koop via bol.com , Amazon, the Book Depository,  Barnes & Noble en WHSmiths