juneteenth

Amerikaanse ambassade hield eerste Juneteenth viering ooit

Ambassadeur Shefali Razdan Duggal van de Verenigde Staten aan het woord op dinsdag 6 juni, tijdens de eerste Juneteenth viering ooit van de Amerikaanse ambassade in Nederland.

Duggal, die werd geboren in India en op 2-jarige leeftijd naar de VS verhuisde, is de eerste vrouw van Kleur in de Amerikaanse ambassadeurspost. In haar speech vertelde ze over het pad dat ze bewandelde als politiek activist en dat het ook als een mijlpaal aanvoelde om de eerste Juneteenth viering in de ambassadeurswoning in Den Haag te mogen houden. Een honderdtal gasten, waaronder velen uit de Nederlandse Afrogemeenschap hoorde haar aan.

Juneteenth (June 19th) is van oudsher een dag waarop Afro-Amerikanen herdenken dat in Texas op 19 juni 1865 werd bevolen dat totslaafgemaakte mensen vrij moesten zijn. President Abraham Lincoln had op 22 september 1862 de Emancipatieproclamatie opgesteld en slavernij werd op 1 januari 1863 afgeschaft, maar slavenhouders in Texas hadden dit naast zich neergelegd, totdat op 19 juni 1863 ene generaal-majoor Gordon Granger het bevel uitvaardigde, hetgeen eindelijk leidde tot vrijheid van meer dan 250,000 totslaafgemaakte mensen.

Voor sommige Afro Amerikanen is Juneteenth een belangrijker dag om te herdenken dan de Amerikaanse Independence Day (4 juli); "This Fourth July is yours, not mine. You may rejoice, I must mourn,” zei de Zwarte abolitionist Frederick Douglass over de Onafhankelijkheidsdag in een speech in 1852, 11 jaar voordat slavernij werd afgeschaft.

Juneteenth werd in 2021 officieel een federale feestdag in de VS.