film screening dr shantella sherman

Decoding pop-Culture Film screening

Graag nodigt House of Khepera je uit voor een bijzondere evenementenreeks. Van november 2019 tot en met juni 2020 organiseren we een aantal webtalks en filmscreenings in samenwerking met dr. Shantella Sherman, eugenics-expert, die je door middel van films en andere voorbeelden meeneemt in de wereld van de Amerikaanse eugenics en verbanden legt met de hedendaagse obstakels van zwarte mensen wereldwijd.

Leer popcultuur begrijpen vanuit een perspectief die nog te weinig wordt gezien en waar zwarte mensen nog te weinig van begrijpen. Want hoe frustrerend is het om je eigen mensen constant in de media te zien, op een wijze waarmee jij je niet kunt, maar vaak ook niet wilt identificeren? Wat doet dit met de waardering en respect voor jezelf en voor anderen binnen je gemeenschap?

In deze screening kijken we naar de film ‘A soldiers Story’, waarin de moord op een Afro-Amerikaanse sergeant in Louisiana (1940) bijna een rassenoorlog veroorzaakt tussen leden van de KKK en een groep zwarte soldaten. De film speelt zich bewust af in een bepaalde plaats en tijd waarin Afro-Amerikaanse soldaten, na de eerste wereld oorlog, daadwerkelijk werden begroet met racisme en discriminatie bij thuiskomst. Dit is wat de geschiedenis ons leert, echter hebben de makers van deze film ervoor gekozen, meer aandacht te schenken aan negativiteit rondom het karakter van de hoofdpersoon, waardoor de boodschap van de film wordt onderbelicht, namelijk de racistische behandeling van zwarte soldaten in Amerika na WO I.

Plaats

Paalbergweg 26,1105 BV Amsterdam

Datum