Aan de Surinaamse grachten - Van Loon & Suriname (1728-1863) | BAM

 

Vanaf 5 oktober is in Museum Van Loon de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten – Van Loon & Suriname (1728-1863) te zien. Hierin wordt voor het eerst de betrokkenheid van de 18e- en 19e-eeuwse familie Van Loon met de WIC en Suriname belicht. De tentoonstelling toont de werking van de Amsterdams-Surinaamse plantage-economie aan de hand van historische personages, welke verschillende posities hadden binnen dit spectrum.

De personages zijn met elkaar verbonden: een bevriende gouverneur in Elmina, slaafgemaakten op plantages waarin de familie beleggingen had, of Van Loons zelf in de rol van investeerder. Nazaten van deze historische figuren reflecteren in de tentoonstelling op hun en elkaars (familie-)verleden en geven deze gedeelde geschiedenis letterlijk een stem en gezicht in het hier en nu.

 

De tentoonstelling is mede-gecureerd door Marian Duff (o.a. MAFB en OSCAM).

Geïntegreerd in de tentoonstelling vindt fashion fest plaats, het modeprogramma van MAFB. Met het thema ‘Follow the legacy’, wordt een volgende generatie modeprofessionals uitgedaagd om de tentoonstellingsverhalen om te zetten in nieuwe creaties. Na het volgen van verschillende masterclasses, nemen de teams het tegen elkaar op tijdens de finale. In samenwerking met Museum Van Loon, zorgt team fashion fest (Marian Duff, Charmaine Wartes, Louisanne van Hooff, Noukhey Forster, Yves Saïdi en Richard Soesanna) voor een onvergetelijke modeshow op 7 december.

 

In het voortraject van de tentoonstelling heeft er met Imagine IC een participatief verzameltraject plaatsgevonden; geïnteresseerden zijn uitgenodigd aan de tentoonstelling bij te dragen door hun inzichten over het onderwerp, maar ook persoonlijke objecten/verhalen te delen.

 

Datum:  Vanaf 5 oktober elke dag van 10.00 tot 17.00 uur

 

Plaats: 

Museum Van Loon, Keizersgracht 672, 1017 ET Amsterdam

Datum: 

5 okt 2019 - 10:00 tot 17:00
Voeg toe aan jouw agenda