Sister Act movies zouden verplicht moeten zijn op scholen

Sisrer Act

Door Stephano Stoffel
 

Als u de titel leest, zult u zich zeer zeker allereerst afvragen, dat de Sister Act movies inmiddels reeds enkele jaren ofwel decennia oud zijn. En het klopt ook!

Maar tijdens de feestdagen worden deze zogenaamde "goodfeel movies" altijd weer opgetrommeld om de mens zich weer eens goed te laten voelen voor het komende nieuwe jaar. Maar als men serieus naar deze films kijkt, is er een boodschap in voor een ieder, ongeacht etniciteit. 

De zijn goed doordachte films, die hoogstewaarschijnlijk door een witte man zijn bedacht en ook qua tekst (filmconversaties) geschreven.

Sister ActHoe hij of zij aan de teksten gekomen is weet ik niet. Een ding is wel zeker, dat degene de historie van zowel Amerika als de rest van wereld op allerlei manieren heeft bewerkt in deze films, goed op de hoogte bleek te zijn hiervan. En ook de gevoeligheden.

De vraag is echter als de witte mens van de straat deze films bekijkt als onnozel plezier gedurende de feestdagen. Of zich bewust is van de gevoeligheden met betrekking tot de Afro-Amerikanen en in feite alle zwarte-Afrikanen in de diaspora.

De Sister Act movies behelsen onderwerpen die nog steeds heden ten dage actueel zijn, zoals:

  • ​zwart-Afrikaanse geschiedenis;
  • zwart-Afrikaanse cultuur, zang en dans;
  • de witte mens die de zwart-Afrikaanse cultuur, zang en dans kopieert en het zich eigen maakt;
  • de unieke capaciteiten van de zwart-Afrikaanse mens.

Deze films zijn briljant in mekaar gezet met een achterliggende boodschap van inclusie, verbinding, samenwerking, erkenning en een tikkeltje geloofsovertuiging. Maar ik heb nogmaals sterk het vermoeden dat de gemiddelde witte mens de gevoelige onderwerpen in deze films aanhoort en deze zo snel mogelijk vergeet. of gewoon niets van wil weten.

Er is een scene in Sister Act 2 waar die zwarte moslim jongen in de klas bij actrice Whoopi Goldberg aangeeft dat zijn naam feitelijk dat van een slavenhouder is. Deze jongen geeft in zijn eentje verder door de hele film een gratis college over de zwart-Afrikaanse historie. Echt briljant!

De Sister Act movies zouden feitelijk verplichte films moeten zijn op scholen en universiteiten. Vooral de sociale studies op de universiteiten.

Sister Act 1 en 2 zijn een van de beste onschuldig lijkende films, die een powerful statement maken of geven over de kracht en de macht van de zwart-Afrkaanse geschiedenis, cultuur, zang en dans.