Poenie

Ik vond het maar hilarisch, die hele poeniegate woensdag en donderdag. Nederlanders hebben onze poenie gestolen, maar weten ze wel wat ze ermee aan moeten? En als iemand het van je afpakt, verdiende je het wel? Lachuh joh

Maar niet iedereen begreep waarom mensen nou uberhaupt geïrriteerd raakten. Iemand kwam klagen bij me. “Waarom zoveel verontwaardiging? Het is toch maar een woord? Ik gebruik het al jaren!”

“Kijk,” zei ik. “Het gaat niet om het woord alleen. Het gaat ook niet alleen om die mensen die geirriteerd zijn. Maar het gaat om meer dan dat. Het gaat erom dat de mainstream media het (weer) doet lijken alsof witte mensen iets ontdekt hebben dat er altijd al bestond. Zoals Columbus Amerika ‘ontdekte’.

Dat jij het woord al kende spreekt voor je, maar het komt wel heel vaak voor dat witte mensen zwarte dingen "ontdekken" en toe-eigenen. Zoals blues, jazz, rap, boxbraids (kwikwiba) en ga zo maar door. Vandaar die irritatie nu dat het "witte ontdekken" weer gebeurt.

Ja maar men had het ook over slavernij. Wat heeft het woord met slavernij te maken?

Zucht. Ok … Kijk. Zwarte mensen uit Suriname, Amerika en het Caribisch gebied zijn nakomelingen van tot slaaf gemaakte mensen. Dat we überhaupt bestaan is een wonder want onze voorouders werden toen gezien als wegwerpmensen die geen nakomelingen dienden te hebben. Dat we in Suriname een taal hebben gevormd is een nog groter wonder.

En die taal die we ontwikkelden mochten we ook niet spreken van de slavenmeesters; ik op school niet van de schoolmeesters. Heb je enig idee hoeveel zwarte mensen littekens op hun handen hebben omdat ze slaag kregen van de fraters wanneer ze Sranan spraken?

Nou dat witte mensen dan nu woorden uit die taal gaan ontdekken; dat witte mensen die taal nu "straattaal" gaan noemen. Ik kan erom lachen. Maar het irriteert sommige mensen ja. En terecht.

Nou ja, whatever … Overdreven gedoe. We gebruiken zoveel woorden uit andere talen.

Ok nu polariseer je. Doei.