NIEMAND heeft tijd!

Na lange tijd afwezig te zijn geweest, ben ik weer BACK!

Ik ga het over een andere boeg gooien. Want iedereen die mijn opiniestukken kent, weet dat ik vaak READY ben voor people straight outta the hills of caucasity. Daar is sowieso het laatste woord nog niet over gezegd; ik kan boeken schrijven erover. (Ideetje...? You never know, haha!)

Maar vandaag komt de irritatie vanuit mijn eigen mensen: My Beautiful Black People. En die irritatie is hoog en diep en ik denk dat elke ondernemer van Afrikaanse Diaspora zich hiermee zal kunnen identificeren. Want niet alleen ik heb er last van. Nee, we zijn met velen en we zijn moe.

Het gaat namelijk over mensen die de durf -nee het lef- hebben om korting te vragen of om gratis dingen te eisen bij Black Owned Businesses. Dit typ ik al met een diepe, DIEPE zucht. Die vraag is ZO brutaal en het schiet zo veel ondernemers in het verkeerde keelgat. Mij ook. Ik erger me groen, geel, paars en oranje eraan. Waarom doet men dit? Waarom doet men dit niet bij de Blokker of Intertoys? Waarom wel bij ons? BECAUSE WE'RE BLACK?!  Ik heb wel een paar antwoorden gehad hoor...

- "Want de producten zijn duur."

Ja, dat kan wel zo zijn, maar je moet begrijpen dat zolang wij elkaar niet (financieel) steunen, het niet mogelijk is om in massa te produceren. Produceer je in massa, dan is het mogelijk om de prijs te verlagen, maar daar zijn wij nog lang niet. Kan je het je niet veroorloven, spaar er dan voor, maar ga ALSJEBLIEFT NIET om korting vragen. Als ik je korting geef, is dat omdat IK dat wil. Gezeur.

- "Ja maar je kent me toch?"

Nee broer. Ik ken je niet. Wie ben je? Want degene die IK ken, zou me steunen. If you ain't here during my struggle... Don't dare to be here during my success. Want geloof me, mensen die je nu niet supporten, willen ineens van alles van je als je in de spotlight komt. NIEMAND heeft tijd. NIEMAND. Dus nee, ik ken je niet. Just pay me my money, damnit!

- "Maar ik heb reclame voor je gemaakt."

Maar ik vroeg je niet? Heb ik je als hoofd-PR ingeschakeld? Did I? Did. I?! Nee. Dus je gaat moeten betalen als elk ander homo sapien die wat wil hebben. De zon komt niet voor niets op. Al ben je de paus. (Al hoewel ik die creepy guy niet in mijn buurt hoef...)

And at last but not least: DE BLABLA-BOX! Dit is de box, gecreëerd door Ellen Brudet van Coloured Goodies, waar zowel ikzelf als June Pune van IMJ Clothing veelvoudig gebruik van maken. In deze box gaan mensen die veel lullen maar niet doen. "Kan je dit voor me maken, ik betaal je volgende week." En dan ga jij, als ondernemer, keihard aan de slag om deze "klant" tevreden te houden, om vervolgens de volgende week die klant niet te zien, niet te kunnen bereiken, nada. En dan zit jij met je spullen. NEE. Ondernemers: VRAAG ALTIJD EEN AANBETALING. Want NIEMAND heeft tijd!

Dus kortom, vraag nooit om korting, vraag niet of je gratis dingen kan krijgen. Niet bij onze mensen. We zijn MOE. De struggle waar wij vandaan komen, waar iederen ons vertelden dat wij als zwarte mensen niks konden, is zwaar geweest. En elke dag zie ik nieuwe BOB's opkomen, and I'm TRULY here for it! Laten we hen supporten, zodat ook wij snel onze eigen Blackenkorf hebben.

I'm out.