Mo Hersi zapt

Hoera, vanaf vandaag noem ik mezelf ook televisierecensent. Want als je een mooie foto van jezelf kunt maken met een afstandbediening in je klauwen, word je erg triomfantelijk onthaald als de kenner met messcherpe mening.

Voordat ik natuurlijk ga beginnen met gal spugen eerst wat over mijzelf.

Ik ben 33 jaar, nog vrijgezel, de nadruk op ‘nog’, want u begrijpt ook dat ik na het wekelijkse schrijven als televisierecensent, binnen no time een partner aan de haak sla. Maar natuurlijk doe ik het niet voor mijzelf; daar voel ik me immers te goed voor.


Om te starten ... hoe was deze tv week?

Vanaf de start van deze week was het bij het programma Pauw een soort bonte avond voor de VVD. De proefballonnen van Fractievoorzitter Klaas Dijkhof waren beland in de tuin van VVD’er Haga. Hij mocht openlijk een genocide-light op het gehele Afrikaanse continent aankondigen. Sprak over geboortebeperking en economische rendement in één zin.

Nederland staat nu op nummer 1 van de wereld met gebruik van lachgas in de privésfeer. Tja jullie kunnen deze grap zelf wel afmaken. Maar een grote rel was er om Johan Derksen #sorryjohan. Hij zou grappen hebben gemaakt over mannelijke voetballers die nog niet uit de kast waren gekomen. Zelfs de minister van Emancipatie Ingrid van Engelshoven wilde met #sorryjohan in gesprek over zijn uitspraken in het programma Veronica Inside.

Terwijl diezelfde #sorryjohan wekelijks de meest racistische opmerkingen maakt over zwarte mensen met in het bijzonder over Sylvana Simons. Dus Johan je mag wel racistisch zijn, maar owee als je homofoob bent.

Dat brengt me meteen ook naar televisie op de donderdagavond. Want daar maakte ik deze constatering. Terwijl het hele land in rep en roer was om #sorryjohan, legde Columnist/Journalist Saeda Nourhussen haar pen neer bij het dagblad Trouw vanwege te veel haatreacties en weinig steun van collega’s. Enige verwarring was er wel omdat Clarice Gargard columnist van het NRC ook in het nieuws kwam maar wel voor iets heel anders want, die onderving veel haat en, doodbedreiging onder een live videoregistratie tijdens anti-zwarte pieten demonstratie. Ze deed daar aangifte voor bij de politie en werd geïnterviewd door AT5 Amsterdam. Maar doordat er nu opeens twee zwarte vrouwen waren die haat- en doodsbedreigingen ontvingen, was dat erg verwarrend. Om het makkelijker te maken hebben ze het maar gecombineerd in “Saeda Nourhussen en Clarice Gargard ontvangen veel haat en doodsbedreiging.” Want we moeten het vooral natuurlijk niet groter maken dan het is.

Maar nog was de gifbeker niet leeg. Thierry Baudet mocht bij RTL Late Night aanschuiven op donderdag avond, om zijn trollen handtekeningen verzameling te tonen tegen het Marrakesh migratie pakket. Toen Twan Huys hem terecht vroeg: “Gast, waar heb jij last van?” (zo zei hij niet niet, maar zo kwam het bij mij wel over), veranderde Thierry Baudet in de C-acteur zoals we hem kennen. Hij had het vooral gemunt op Somalische Nederlanders die Nederlandse rechters op sluwe wijze zouden, mogelijk, misschien, wellicht, al dan niet kunnen overtuigen voor een verblijfsvergunning.

Ik als geboren Oost Ethiopiër die de Somalische taal spreekt was meteen ook blij dat hij met zoveel passie sprak over de Somalische gemeenschap die z’n 40.000 mensen telt in Nederland.

Ik heb toen maar snel doorgezapt naar Expeditie Robinson live tafelpraat waar Fatima (oud-winnares Expeditie Robinson) zo blij was dat er eindelijk een backstabber als “Steven bruiswijk” in het programma was. Het genot in haar ogen was triomfantelijker dan het zien van de eerste fanfaren band met carnaval.

Vrijdagavond voor mij was eerst even geen tv maar, ik ging naar de Nederlandse theatervoorstelling “Melk en Dadels” die geef ik trouwens 5sterren. Toen ik eenmaal bekomen was van mijn mooie avond en thuis op mijn kunstrijke Ikeabank belandde, zet ik weer de tv aan en zie ik Patty bij RTL Late Night. Ze brengt altijd sfeer en gezelligheid en, als verrassing had ze trouw vriend Gerard met een kerstsingle meegenomen. Het was echt geweldig; zeg maar alles wat je op vrijdagavond nodig hebt.

Volverwachting klopt mijn hart ook naar volgende week vrijdag want ze zal elke vrijdag aanschuiven bij RTL Late Night. Voordat ik mijn nieuwe kerst sokken uittrek en, me klaar ga maken voor mijn welverdiende nachtrust, vang ik nog even het Late RTL Nieuws Journaal op. “Derksen zegt geen sorry.“

De presentator had nog net niet het Breaking news bordje aan gezet maar, dat was natuurlijk wel te verwachten. Maar gelukkig kijk ik op zaterdagnacht naar het zwaargewicht boksen waar Deontay Wilder (een Afro-Amerikaan) en Tyson Fury (gypsy King uit Manchester ) tegenover elkaar staan in de ring. Het bijzondere aan dit gevecht is dat het heel lang geleden is dat de hele wereld even stilstond bij Heavywight Boxing (2004). Anders dan het programma Boxing with the stars op RTL 5, zullen er naar dit gevecht z’n 500 miljoen mensen gaan kijken. Of dit gevecht de verwachtingen zal waarmaken is nog de grote vraag. Maar ik zit er al klaar voor op de kunstrijke Ikeabank. Een fijn weekend en tot volgende week.

#lovetheview

Het beste,

Mo Hersi