Mo Hersi | Almere | 14 juni 2020

 #jesuisAkwasi


Ik ben geboren in Ethiopië en ben opgeroeid hier in Almere. Mijn strijd tegen racisme komt van een zwarte vrouw. Mijn krachtige Moeder, een Ethiopische vrouw. Die heeft mij geleerde dat ik niet behoor tot een minderheidsgroep van de samenleving. 

In Nederland wonen 17 miljoen mensen en daarvan zijn nog niet eens 20%  van de mensen van niet westerse achtergrond.  Mijn moeder zei altijd heel trots: Ethiopië heeft 100 miljoen inwoners. Er lopen op deze aardbol meer mensen zoals jij dan hier in Nederland. Van mijn moeder heb ik de basis mee gekregen, om te overleven in deze maatschappij. Om trots te zijn op mijn Huidskleur.

Al deceania lang geven wij van de zwarte gemeenschap aan hoe pijnlijk deze ziekte racisme is. Ik wou dat onze regering de aanpak van racisme net zo krachtig had gepakt als Covid -19.

met regels

1 voor de ziekte racisme -ga er vanuit dat je het hebt, en dat Iedereen kan het krijgen maakt niet uit welke leeftijd.

2 Luister naar de racisme experts.

3 zorg ervoor dat het zich niet verspreidt

4 Hou altijd 1,5 meter afstand en was handen heel goed als in contact bent gekomen met mensen die het virus racisme bij zich dragen. Heb je het vermoeden dat je in de buurt bent geweest van iemand die het rascine virus had? Meteen twee weken verplicht zelf quarantine met het boek Hallo Witte mensen en het boek Witte onschuld als bestrijdingsmiddel

5 Wees bereid om je leven er op aan te passen. Want jij kan er misschien niet aan sterven maar zwarte mensen wel.

Het zijn voornamelijk zwarte mensen, die tot de kwetsbare groep behoren; Dus doe het voor hen. En heb respect voor Zwarte mensen van onze samenleving

Blacklivesmatter.

Ik ben nog niet klaar.

Minister president Mark Rutte stap uit je bubbel; je hebt een beter netwerk nodig.

Je bent niet allen de president van Henk en Ingrid maar ook van Abdel, Youssef, Ahmad , Fatima, Zenib, en Kymannia. Ik hoorde u zeggen dat u pas vorige jaar mensen hebt ontmoet die toch bezwaren hebben aan racisme en aan zwarte piet en dat je daardoor anders bent gaan denken. Nou, eerlijk is eerlijk: Beter laat dan nooit.

Maar vandaag de dag staan  we sterk, want we staan met duizenden mensen sterk door het hele land te demonstreren voor een beter Nederland. Van Zeeland tot Brabant tot Limburg  en Gelderland en Utrecht en Zuid-Holland - Noord Holland - en Friesland, Groningen en Drenthe en Flevoland. Ik ben erg hoopvol voor de toekomst.

Dus Minsters president Mark zoals mijn broeder Gideon Everduim in Amsterdam het zei:

We moeten snel praten.

Want we buigen niet meer.

Realiseer je alsjeblieft dat tegen racisme zijn, automatisch betekent dat je ook voor inclusiviteit zijn bent. En dat dit geen debat is. Een Geen onderwerp is waar over kunt gaan filosoferen.

Het is noodzaak! Dat is het nieuwe normaal!

Mark Rutte, we moeten praten.

Black lives matter.

Black lives Matter

Maar er gebeuren tragische dingen in de wereld die niet kunnen

Wanneer je blacklivesmatter zegt, zeg je dat ook voor de  zwarte Afrikaanse vluchtelingen die met de rubberboot zijn leven waagt,  de Middellandse Zee oversteekt voor een beter leven, omdat zijn land door een kapitalisch Europa leeggeroofd is, zodat wij hier lekker op terras kunnen zitten.

Wanneer je Black Lives Matter zegt,  zeg je dat ook voor zwarte mensen in de LHBT community; zij leven dagelijks met heel veel haat, niet alleen van racisme. En wanneer je Black Lives Matter zegt, doe je ook voor De gehele LHBT plus communinty.

Black Lives Matter is opgericht door twee zwarte queer vrouwen. Onthoud dat goed. Ik dank deze vrouwen en alle andere vrouwen voor hun strijd. en de wijze lessen.

We zijn hier bij elkaar gekomen omdat wij het zat zijn. De tijden van de knuffel Marokkaan of Ethiopiër of Surinamer zijn voorbij. We ain’t here for that. Ik ben niet jouw verbindpiet niet.

Voor ik verder ga wil ik graag jullie allemaal die hier staan, zwarte mensen en medestanders, persoonlijk aanspreken op jullie politiek verantwoording. Wij hebben gefaald. Waar we met ze allen in de rij staan voor kaartjes van Ronnie Flex, Broederliefde, staan we niet in de rij om onze plicht te doen tijdens de Tweede Kamer verkiezingen. Tijdens de gemeente raadsverkiezingen en tijdens de provinciale staten en waterschap verkiezingen.

Mijn oproep naar jullie allemaal: ga en bemoei je met alles. Het is ook jouw zaak wat er in Nederland gebeurt. Wees aanwezig voor de buurtvergaderingen want daar begint het. Google de namen van elke wijk agent van jou stad, en hou hen in check.

Als je echt racisme wilt aanpakken, weet dan wie de wethouders zijn van jou stad. Ga hen dagelijks stalken tot je het gene krijgt wat je wilt voor jouw stad.

Stuur massaal brieven naar de scholen gemeenschap dat de boeken die zij gebruiken op onze scholen niet inclusief zijn. En dat we ook de zwarte bladzijde van de geschiedenis helder aan onze kinderen willen leren. Bel de media wanneer berichten niet correct zijn.

Beste zwarte mensen en medestanders die tegen racisme strijden; we staan op schouders van onze voorouders die hebben gestreden. Die ons tot dit punt hebben gebracht. We kunnen niet als maar blijven demonstreren.

Dus ga je bemoeien; dat je de lyrics kent van Boef of Frenna is niet cool genoeg. Je bent pas cool als je lyrics van de politieke agenda punten van onze regerging kent.

Laat het protest in Almere anders zijn.

Te lang lijden wij pijn. We zijn het helemaal zat.

Overal op wereld zie je nu vreedzame protesten.

In Nederland berichten we er over alsof het iets unieks is; nee als sinds 2014 demonstreert KOZP vreedzaam in Nederland.

Maar toch zien wij elk jaar weer de vreedzame demonstranten van KOZP aangepakt worden door de politie. Racistische burgers hebben zelfs de A7 snelweg richting Dokkum geblokkeerd om een vreedzame protest tegen te houden.

In Eindhoven bij een protest van KOZP werden Zwarte mensen en mede standers aangevallen, Bespuugd en bekogeld met eiren. Ik zal ook nooit de beelden vergeten in Rotterdam waar Jerry arifrye en Quincy Gario bont en blauw geslagen door de politie.

Dat allemaal om het racistisceh karikatuur zwarte piet over de rug van zwarte mensen nog een extra jaar instant gehouden.

Vorig jaar november werd een aanslag gepleegd bij een bijeenkomst van KOZP in Den Haag. De vrijheid van vergaderen werd wreed verstoord. Deuren, en ramen werden inslagen, minuten lang konden de mensen niet naar buiten omdat pro-pieters met knuppels een andere wapens op hen aan het wachten waren.

Vijf mannen (tussen de 13 en 37 jaar) zijn opgepakt voor openlijke geweldpleging en poging tot brandstichting. Poging tot brandstichting.

Bij een vergadering waar ruim 70 mensen aanwezig waren. Zeventig mensen wier levens ze in gevaar brachten. Maar ze werden opgepakt voor poging tot brandstichting.

Er werd geschiedenis geschreven op de Dam 11.000 mensen en bij de Bijlmer demonstratie waren er 15.000 mensen. Het grootse aantal demonstranten ooit voor een anti racisme vreedzaam protste en met 0 aanhoudingen.

Ik was ook op dam en Ik hoorde meer dan 10 spreekers geweldig spreken. Waaronder Akwasi Owusu Ansah. En laat ik duidelijk zijn. Ik raakte helemaal geinsprireed door deze man en alle andere sprekers. Maar heel Nederland gek van werd omdat hij “dreigende taal” uitsprak.

Toen ik jong was en in de Almere Kruidenwijk op straat stond te praten met drie andere zwarte vrienden waren wij al een  bedreiging, laat staan met 10.000 man op de dam.  

Akwasi zei als ik in november een zwarte piet zie dan trap ik hem hoogtpersoonlijk op zijn gezicht. Iedereen noemde zijn woorden dreigend en niet verbindend. En dat hij aanzet tot geweld.

Maar dat zeiden ze ook over.

Martin Luther King

Nelson Mandela

Muhammad Ali

Malcome X

Over veel zwarte mannen die opkomen voor zichzelf.

Wanneer een zwarte persoon zijn vrije mening geeft en andere zwarte mensen en andere medestanders gaat inspireren om in verzet te komen, is dat historisch gezien voor witte mensen over de gehele wereld altijd een bedreiging geweest.

Dichter Helene Munganyende Christelle zei ooit in een speech tijdens de black achievement month

“zij die een privilege hebben zullen zich altijd bedreigd voelen door andere mensen die dezelfde privileges opeisen.”

We strijden vandaag tegen institutioneel racisme. Het is een mechanisme dat tijd uit de tijd van Nederlandse slavernij doorgesijpeld is naar 2020. Vroeger, wanneer een totslaafgemaakte braaf was en lief was naar zijn meesters dan werd die beloont. Voor zijn goede gedrag.

Maar wanneer die tot slaaf gemaakte zich ging verzetten over zijn positie als tot slaaf gemaakte, omdat hij vrij wilde leven, net als elke andere mens op deze planeet, dan werd die een slechte slaaf genoemd.

Maar die tijden zijn voorbij.

Ik ben niet jouw verbindpiet

Iedereen was bang dat de woorden van Akwasi verkeerd geïnterpreteerd zouden worden.

Ik zag de trap van Akwasi als een metafoor. 

Een trap die in de kelder van Nederland lag, waarvan iedereen wist dat de trap

Racisme heet en echt ooit nog gefixt moest worden.

In plaats van de trap te fixen.

Maakte Akwasi een gehele nieuwe trap

Hij nam die trap mee op 1 juni 2020 naar Amsterdam, op de dam daar legde hij de trap neer voor andere zwarte mensen en mede standers om daarop boven te klimmen En te herrijzen uit de donkere kelders van Nederland waar de onderdrukking dagelijks plaats vind.

En zich te gaan verzetten.

Hij zei het heel mooi en plechtig, bijna als een predikant

Gebruik mijn trap

Gebruik mijn trap om je te verzetten in november in Nederland.

En kijk mensen recht in hun gezicht aan die nog verkleed gaan als Zwarte piet. En zeg dan met strakke en harde en heldere en vreedzame stem: “De trap van Akwasi is hier! Stop hier nu mee. Zwart Piet kan niet.  #Akwasitrapishier! #jesuisAkwasi