Mijn hoofddoek

Rali is back, once again. En deze keer heb ik iets voor jullie, dat ook betrekking heeft tot mij, namelijk het dragen van een hoofddoek.

Onlangs werd er door een Queen in de Facebook groep Black Girls Club NL de vraag gesteld wie van de leden een hoofddoek droeg en hoe je je erbij voelt als je het op hebt. En ik dacht: “huh, hoe je je erbij voelt…?” Ik heb er nog nooit echt over na gedacht hoe ik me voel als ik een hoofddoek draag, dus ik moest wel heel goed nadenken voor ik antwoord kon geven. Die vraag was ook meteen de inspiratiebron voor dit opiniestuk. Vlak daarna heb ik drie vragen gesteld in mijn eigen The Natural Hair Movement NL:

Waarom draag je een hoofddoek?
Waarom ben je begonnen met het dragen van een hoofddoek?
Wat voor een gevoel geeft het je als je een hoofddoek draagt?

Als ik antwoord zou moeten geven op bovenstaande vragen, zou ik zeggen dat ik een hoofddoek draag eigenlijk uit pure luiheid. Ik ben er wel mee begonnen nadat ik verschillende filmpjes zag op social media en ik me besefte dat het eigenlijk niet zo moeilijk is als dat ik al die jaren dacht. Het gevoel dat het mij nu geeft is onbeschrijflijk. Vooral als ik complimenten krijg van anderen. Mijn gevoel gaat veel verder dan trots of iets, ik voel me dan ook spiritueel in contact met mijn voorouders. I feel like a true Queen wearing my crown. Dat laatste had ik trouwens al vanaf het moment dat ik de big chop deed, heerlijk. Ik voelde me bevrijd.

Nadat ik die vragen heb gesteld aan de leden in mijn groep, zijn er wat mooie antwoorden uitgekomen, hier volgen een paar.

  • “Ik ben ermee begonnen because I likei t, het is even een keer wat anders. Ik droeg altijd al een hoofddoek, voornamelijk tijdens een bad hair day of als ik geen zin heb om mijn haar te doen. Maar nu lijkt het zelfs een trend te zijn. Het gevoel dat het me geeft is dat ik goodlooking naar buiten kan, zonder mijn haar te doen. Love it!”
  • “Ik vind het mooi staan en het is lekker makkelijk. Ik ben ermee begonnen omdat ik geen zin had om mijn haar te kammen, het begon dus meer uit luiheid. Welk gevoel ik heb als ik mijn hoofddoek heb gebonden ligt eraan hoe ik het heb gebonden. Soms is het gewoon echt heel simpel, dan voel ik er niks speciaals bij. Maar wanneer ik echt moeite heb gedaan en het zo mooi omhoog staat, voel ik me wel echt een Queen!”
  • “Het is makkelijk, ik vind het mooi en het geeft mij een bepaalde uitstraling die ik very much like! Ik had een keer een very bad hairday, zo erg dat ik er bijna van moest huilen. Nadat ik youtube filmpjes had bekeken begon het voor mij. En wanneer ik een hoofddoek draag, voel ik me zelfverzekerd and so beautiful!”
  • “Voordat ik zoveel afwist van mijn geschiedenis, droeg ik eerst zakdoeken om het gemak en het verstoppen van mijn haar of om een stoere Aaliyah look te creëren. Het had niets te maken met mij, maar alles met de buitenwereld en het aanpassen hiervan.

Maar zodra ik nu een hoofddoek op heb, heeft het helemaal niets met de wereld te maken, maar alles met mij en daar ligt het verschil in hoe ik me voel:

Bescherming :

  • Mijn hoofddoek beschermt mijn haar tegen het weer, maar biedt voor mij ook bescherming tegen slechte energieën.
  • Repping my royalness:
  • Wanneer ik in toon ben met mezelf, de empress that was stolen from the continent and I feel Queenly, I rep my scarf. Zodat men deze presents voelt en mijn roots aanzie, omdat mijn hoofddoek (de print ervan) dit extra zal benadrukken.

Ik draag het niet om mijzelf weg te cijferen but more to remind you where I came from.

Ook zijn sommige hoofddoeken van mij erg speciaal en ik draag ze dan ook alleen bij speciale gelegenheden. Dit ligt dan aan van wie ik hem heb gekregen en met welke boodschap.” En zo zijn er nog meer Queens die zich “a real Melanin Queen reppin’ her roots” voelen en zelfs vinden dat ze hun roots omarmen.

Nu is mijn vraag aan jou… Hoe voel jij je als je een hoofddoek draagt? Ik ben benieuwd.