Mensen van wie Corona mij nog meer doet houden

Een stel wetenschappers heeft vandaag een manifest gelanceerd waarin ze oproepen tot “doortastende maatregelen” voor het tijdperk na corona. Het zou namelijk een blunder zijn als de wereld niet groener uit de Coronacrisis komt.


Ze pleiten voor “radicale omvormingen” die nu denkbaar zijn want de Corona crisis ontregelt economische zekerheden: een universeel basisinkomen, kwijtschelding van schulden aan arme landen. Ze zeggen dat ook burgers kunnen bijdragen, door afstand te doen van reis- en koopbelust leven en een “afname van luxueuze en verspillende” consumptie, want er is een duidelijke relatie tussen de uitdijende wereldeconomie en de schade van de pandemie. Die schade is groot door de “steeds maar groeiende circulatie van goederen en mensen, ongeacht de talloze ecologische problemen en de toenemende ongelijkheid die dit veroorzaakt”, betogen ze. Ze zien de coronacrisis als uitgelezen moment om vaart te maken met ‘kringlooplandbouw’. Vanwege het leven rondom huis ontdekken mensen de waarde van lokale voedselvoorziening.


Gelijk hebben ze! Maar tja, er waren mensen die dit al eeuwen roepen, maar wie luisterde ooit naar hen? Dat zijn de mensen van wie dit Corona tijdperk me nog meer laat houden.

DIE MENSEN die al eeuwen roepen dat het niet goed gaat zo.  

DIE MENSEN die riepen dat we de wereld naar de knoppen helpen met onze overproductie die de onverzadigbare drang naar meer van de mensheid moet bevredigen. Die klimaatactivisten die voor gek werden uitgemaakt.

DIE MENSEN die zich tegen overbevissing en ontbossing verzetten en walvisvaarders torpedeerden. Die boomknuffelaars? I fucking love you guys!.

DIE MENSEN die waarschuwden dat wanneer we de koralen vernietigen we de aarde vermoorden.

MIJN MOEDER die niks weggooit en alles opnieuw en opnieuw gebruikt totdat het niet meer gebruikt kan worden voor hetgeen waar het voor bedoeld is en dan nog gaat overwegen of het ergens anders voor kan worden gebruikt; en wanneer ze er geen alternatief voor vindt, het dan opbergt voor het geval er zich ooit een alternatief aandient. Want “waarom moet je geld uitgeven aan een nieuwe? Je zal blij zijn dat ik het nog heb.” En vaak heeft ze gelijk en wrijft ze het in je gezicht ook.

MENSEN DIE van Kringloopwinkels houden omdat tweedehandse spullen “ehm ook gewoon bruikbaar zijn.”

MIJN 16-JARIGE ZOON DYLAN die van ouwe retro shit houdt en niet de laatste telefoon hoeft te hebben, want “eh waarom moet dat?”

MENSEN DIE Marktplaats.nl afstruinen voor gebruikte shit in plaats van Ikea verder te verrijken.

MENSEN DIE de straat op springen en het verkeer tot stand brengen zodat die oude man die door alle automobilisten werd genegeerd eindelijk kan oversteken.

MENSEN DIE zich ergeren aan die evangelisten die naar het binnenland van Zuid-Amerika willen reizen om daar geïsoleerde inheemsenstammen te gaan Columbussen.

DIE CHICK die ik hier verderop zag wonen in dat 4X5X3 minimalistenhuisje, omdat ze niet meer dan dat nodig heeft.

DIE MENSEN die nooit gesnapt hebben waarom een acteur of een sporter miljoenen verdient en een onderwijzer of verpleger maar net boven de armoedegrens. Die al decennialang roepen om een universeel basisinkomen.

DIE VROUW die ik vroeger kende die nooit schoenen aantrok; haar voetzolen waren smerig en keihard van het eelt, maar dat boeide haar niet want altijd op blote voeten rondlopen deed haar de hartslag van de aarde voelen.

MENSEN DIE al decennialang roepen dat overheden moeten ingrijpen om de disproportionele wealth gap tussen rijk en arm te fixen. Dat het van ’t zotte is dat een kleine laag van de wereldbevolking het overgrote deel van ’s werelds rijkdom bezit.

MENSEN DIE zich afvragen hoe het mogelijk is dat er nog armoede en honger bestaat bij zoveel overproductie.

MENSEN DIE kriebels van irritatie krijgen wanneer ze de grote hopen voedsel zien die dagelijks worden vernietigd door grote bedrijven, omdat weggeven winkelprijzen omlaag zou halen.

MENSEN DIE hebzucht, inhaligheid, vrekkigheid en winzucht gewoon nooit zullen begrijpen. Die waarschuwden voor de verkwistsamenleving die we zijn.

MENSEN DIE hun eigen rust, gezondheid en veiligheid in de strijd werpen om zich te verzetten tegen de gevestigde orde.


 


DIE MENSEN die een betere samenleving wilden achterlaten voor hun kinderen omdat ze doorhebben dat “we deze aarde niet geërfd hebben van onze voorouders, maar in bruikleen hebben van ons nageslacht”.

DIE MENSEN die aan toeristen zeggen "when you visit us, leave nothing but footprints. Take nothing but pictures. Kill nothing but time". Die dus eigenlijk ook liever je footprint niet wilden hebben, maar ja, toerisme he. Dan maar ...

DIE MENSEN die zich belangeloos inzetten om oorlogs- en economische vluchtelingen te helpen omdat je medemens niet helpen toch niet menselijk is? Die dingen zeggen als “wanneer je teveel te eten hebt, bouw je niet een muur maar een langere tafel.”

DIE MENSEN die vluchtten van de slavenplantages omdat ze wisten dat ze niet voorbestemd waren om iemands eigendom te zijn. Die zich verzetten tegen het juk en daarmee al vroeg aangaven dat het economisch systeem waarop de wereld rustte, niet werkte.

DIE MENSEN die afstand namen van de voortschrijdende modernisatie en zich liever in het veilige bos vestigden, ver weg van “civilisatie”, want “mi no law!”

MIJN VOOROUDERS die zich toelegden op ecologische landbouw en precies plantten, oogsten en jaagden om zichzelf en naburige gemeenschappen te kunnen voeden.

 

MIJN MOEDER die op haar 82ste nog regelmatig naar haar kostgrond gaat om die traditie in stand te houden en haar oogst deelt met haar buren. Met haar hok vol lawaaierige kippen die je om 6u wakkerkakelen, maar beter smaken en gezonder zijn dan die AH plofkip.

DIE MENSEN die zich vandaag de dag nog verzetten tegen marginalisatie, superioriteit, racisme, zwarte Piet en al datgene dat hoort bij deze samenleving die gebouwd is op ongelijkheid en dat liever in stand houdt zodat één groep zijn werelddominantie kan behouden.

DIE MENSEN die altijd al riepen dat kapitalisme niet werkt en dat democratie een farce is.

DIE MENSEN die hun eigen weg wilden opgaan omdat ze doorhadden dat wat voor de één werkt, voor de meesten nooit werkte. Die wilden dat we even een pas op de plaats maakten, gingen re-kalibreren en misschien herstarten.

DEZE MENSEN riepen dat wat de wetenschappers roepen allang. Mijn helden waren ze altijd al.

Die wetenschappers … ? Ach Columbus had ook gelijk toen hij ontdekte dat de aarde rond is. Hij was laat, maar hij had gelijk.

Eén lichtpuntje: men luisterde wel naar Columbus.