Marvin

Ga ons uit de weg

De excuses kunnen me gestolen worden.

Mooi dat ze komen, kan me niet schelen wie ze geeft; Weerwind, Rutte, Willem Alexander, Beatrix whoever. Kammeniescheluh!

Weet je waarom?

Omdat ik ons ken.

Ik heb ons in mijn levensjaren geweldige dingen zien doen die tegen alle verwachtingen ingingen. We zijn artsen, leraren, coureurs, politici, business moguls, influencers … één van ons werd de meest populaire President ooit, van het machtigste land op aarde! Wij bepalen niet alleen wat populaire muziek is, we worden er ook in nagebootst.

Black Excellence doen we prachtig aanstekelijk!

En dat tegen alle dingen in die door de eeuwen heen zijn opgezet om ons tegen te houden. Het systeem is ons tegengezind, wetten zijn zodanig geschreven dat wij als primitief mogen worden beschouwd. We worden gediscrimineerd en etnisch geprofileerd, we ervaren stagediscriminatie, onderwijsonderadvisering en politiegeweld, maar Still We Rise.

En dat doen we nadat we tot slaaf zijn gemaakt in een duistere periode waarvan men echt dacht dat we die niet zouden overleven.

Wij achieven dagelijks, met het soort gemak dat anderen doet denken dat we magisch zijn.

We laten shit zo makkelijk achter ons dat het anderen doet denken dat wij een hogere pijngrens hebben dan zij.

Stel je eens voor; al die Zwarte mensen die aan de basis hebben gestaan van populaire cultuurstromingen van de afgelopen eeuw … stel je eens voor dat zij geen barrières te overwinnen hadden.

Daarom boeien die excuses me eigenlijk weinig.

Want echt, nodig hebben we ze niet. 

(Ik richt me nu even tot Rutte)

Wat ik liever heb is dat je de systemen aanpakt die zijn gebouwd om ons te hinderen. Dat je al die blokkades verwijdert die ons leven tot een hink-stap-sprong wedstrijd maken. Institutionele zaken die ons steevast op achterstand zetten. Begin stigmatiserend taalgebruik en vooroordelen in wetteksten aan te pakken. Fix discriminatie en etnisch profileren, stagediscriminatie, arbeidsdiscriminatie, onderwijsonderadvisering en politiegeweld. Maak het strafbaar wanneer mensen krenkende en racistische dingen zeggen of doen die racistisch bedoeld zijn om Zwarte mensen te krenken.

Ga onder die rotsen en maak die neanderthalers daar eens duidelijk dat wij allemaal mens zijn. Dat proberen wij hen trouwens al eeuwen te leren, maar het lukt niet omdat jij niet meedoet.

Wat je excuses eigenlijk een loos, leeg gebaar maakt. Wat moet ik met sorry voor die trap tegen mijn gezicht als je blijft trappen tegen mijn gezicht? Excuses, maar mij in de weg staan en dingen niet uit de weg halen die je voor mij en mijn kinderen in de weg hebt gezet? 

Really? 

Excuseer, maar investeer uit al de rijkdom die je gratis aan ons verdiende door de eeuwen heen, ondertussen in systemen die ons gezind zijn.

Ga terug en fix de achterstand waarmee je de landen hebt opgezadeld die je koloniseerde. Fix hun infrastructuur die je daar nooit hebt opgezet terwijl jij hier zorgde dat je in welvaart leefde. Zorg voor betere rampenbeheersing in de eilanden die nog Nederlands grondgebied zijn; zoals je hier zou hebben gedaan als Nederland ieder jaar door de monsterorkanen getroffen zou worden die daar woeden. Help die landen die jij uitgebuit hebt, weerstand te kunnen bieden tegen klimaatsverandering, want ze hebben misschien de kleinste voetafdruk in het geheel, maar ze zijn wel gevestigd in de meest kwetsbare regio's en het is mede door jou dat zij zelf kwetsbaar zijn.

En hou op met denken in termen van ontwikkelingshulp, maar geef makkelijk toegankelijke kapitale injecties in duurzame bedrijven daar. Maak het makkelijker voor ons om eigen scholen, banken en ziekenhuizen en andere instituten op te zitten, die nodig zijn voor onze groei. 

Shit man: in Kenia ging dit jaar pas de eerste Afrocentrische school in Afrika open; prachtig, maar ga leren snappen hoe ironisch fucked up dat is.

Excuses?

Ja mooi.

Maar ruim baan

En ga ons ook uit de weg.

En kijk toe hoe wij op eigen kracht, zonder jouw bemoeienis, zonder jouw regels, nog meer moois zullen creëren. Dat doen we nu toch al dagelijks.

Get out of our way

And watch us rise

Dat je ons zal willen kopiëren hoef ik je niet te vertellen; dat doe je nu toch al dagelijks.

 

Afbeelding

white

Als wij nu ook jou uit onze eigen weg konden halen

En uit onze eigen weg konden gaan ...........

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.