Eis beter

True story

Op 4 mei 1927, loog een witte vrouw in Little Rock, Arkansas, dat een zwarte man, John Carter, haar en haar dochter had aangerand. Boze witte mannen hingen daarop Carter van een lantaarnpaal in het midden van de stad; ze vuurden wel 200 keer schoten op zijn lichaam en sleepten het achter een auto aan door de straten.

Het werd een algehele riot waar tussen de 2.000 en 5.000 mensen aan meededen. Ze verwoestten een paar kerken en andere gebouwen en brandden ze neer. En dat ging door totdat de gouverneur van Arkansas het leger erop af stuurde een paar dagen later.

Die troffen geen politie aan die de riot bedwong. Het was nou eenmaal maar in het zwarte deel van de stad, dus de politie was niet wezen opdagen.

Er was wel één van de oproerkraaiers die in het midden van de straat het verkeer aan het regelen was. In zijn hand, zwaaide bij als met een baton, met de verkoolde, afgerukte arm van John Carter.

De politie sprong toen pas in actie en plaatste vijf agenten op straat om alleen het politiebureau in het zwarte deel van de stad te bewaken. Die mannen werden later door de stad gedecoreerd als “uitzonderlijke politiemannen.”

Niemand werd ooit veroordeeld voor de moord op John Carter. Zo goedkoop waren zijn zwarte lijf en leven.

Wanneer de staat niet voor je opkomt
Dien je dat voor jezelf te doen
Zeker wanneer je weet dat je in je recht staat
Ook al wil iedereen je ervan overtuigen dat je het goed genoeg hebt
Slik niemands bullshit en eis beter!
Wanneer iemand anders beter eist voor jou, doe mee!
Anders zitten straks je kleinkinderen in de auto terwijl iemand hen aanwijst waar te gaan, met jouw afgerukte verkoolde arm.

Eis beter!

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.