Marvin

De les van Peter

 

Ik word strontziek van dat gehuil om Peter R de Vries, door mensen die zelf nooit wat doen en hun kop altijd gehouden hebben om dingen waar je je kop niet over dient te houden.

Ik zou deze mening over Peter eigenlijk voor me houden, uit respect voor de man, maar als ik bij Jerry King Luther Afriyie zie hoe 16-jarige Kymmora Vrede uitgejoeld wordt omdat ze durfde haar mond wel open te doen, dan denk ik “ja RIP Peter”, maar iedereen mag nu even het dak op! Want we hebben als land Peter zn les niet geleerd!

Mijn wall zit al vanaf hij neergeschoten werd, bol van het verdriet. “Een held is overleden.”

Maar waarom was hij een held? vroeg ik een mati en die antwoordde dat Peter altijd opkwam voor Zwarte mensen en andere minderheden. Ik werd toen gewezen op een tv-programma waarin hij werd uitgejoeld omdat hij zei dat Nederland een racistisch land is.

Hij was dus een held omdat hij precies doet en zegt wat jij geleerd hebt van je moeder? Dat je mens bent en evenveel rechten hebt als iedere andere persoon op deze aarde? Dat is toch waar onze voorouders voor gestreden hebben?”

Ja Peter was een held omdat hij de enige witte man op de Nederlandse TV was die durfde tegen te spreken in een wereld vol mensen die er blindelings in geloven dat ik inferieur ben. Een wereld vol over het paard getilde, zelfingenomen witte mannen die hun onverdiende privilege niet zoals hij gebruiken om hier een betere plek achter te laten dan ze het zijn komen aantreffen. Het vergde durf om tegen de stroom op te zwemmen.

Zeker maakt dat hem een held.

Maar dat dat hem een held maakt, zegt toch veel over de enorme intellectuele en morele armoede van de doorsnee mens in Nederland? De lat om een held te zijn ligt heel laag, als de belangrijkste eis is dat je andere mensen als mensen ziet. Waarom doen we niet beter?

RIP Peter, maar als je dat zegt en je zal zelf stil blijven tegen onrecht, dan dien je je kop te houden. Want dan heb je de les uit zijn levensstijl niet geleerd.


Al die kwallen die nu 16-jarige Kymorra aanvallen omdat ze zich durfde uit te spreken, die hebben zijn les niet geleerd. Ach tja, om te leren dienen je hersenen te werken anyway.

En die ontbeert Linda Dekker die een verzetskrant uitscheldt omdat het een platform biedt aan verzet tegen iets waar je je tegen dient te verzetten. Verzet is niet alleen verzet wanneer witte mensen zich verzetten. Zwarte mensen hebben zich ook verzet tegen types als jij domme loli Linda.

Ik ben er zeker van dat die persoon waar jij (gelukkig voor haar) bijna mee getrouwd bent, een blinde idioot is die op tijd tot bezinning kwam, zwarte henk.

Pluk je eigen katoen eens, slavendrijver Lastman. PS: slachtoffers vechten niet terug; probeer dit maar eens in mijn gezicht.

Dat jij nog bestaat is omdat je vader, die ook je oom is niet de kerk verliet voor het zingen van je moeder, die ook je oma is.

Ahh Denise, racisme aankaarten maakt iemand nog geen racist.

En Muizehuig, in het Nederlands is het woord "wit", niet "blank", net zoals het in het Engels "white" is en niet "blanco" ... blanco lijk je trouwens daarboven wel. 


Er zijn tig verhalen die ik kan vertellen over hoe ik als kleine jongen al van mijn moeder leerde wat ik mocht en hoe ik andere mensen als mensen diende te bejegenen.

Zwarte mensen hebben allemaal die ongeschreven, onuitgesproken lessen die we al heel vroeg van onze zwarte ouders leren.

Volgens die maatstaf die Peter nu een held maakt, zijn wij nu allemaal helden. We leren al heel vroeg wat kan, hoe je een ander mens behandelt en welk privilege deze wereld ons eigenlijk niet gunt.

Privileges die we eigenlijk gewoon moeten eisen.

Zoals zeggen dat dit fucking land racistisch is.

Zoals Kymmora deed gisteren in Parool.

Ik leef in een witte maatschappij, een maatschappij waar ik een stereotype ben, een grap’(link is external) zei ze.

En ik, die vorige week nog in de veiligheid van een toilet racistisch aangesproken werd, zag geen leugens.

Maar sjeeses! De racistische bagger die ze over zich heen krijgt van racisten die haar een racist noemen omdat ze racisme aankaart in een racistisch land.

Goed gedaan racisten! Ballen tonen door een 16-jarig meisje racistisch aan te vallen vanuit je anonimiteit.

Ha! Die gasten die dat met mij probeerden in het toilet hebben je zeker verteld dat het geen goed idee is om het te doen met een Zwarte volwassene als ik die weet waar hij staat.

Kymmora is een held.

Omdat Peter een held was.

Zoals Peter een held was.

Mijn punt is: stop met Peter R. de Vries nu een held noemen als je zelf nooit de durf gehad hebt om je mond open te doen tegen onrecht. Want wat hij deed was gedurfd en ja volgens de geldende maatstaf helfdhaftig, maar eigenlijk gewoon menselijk.

Jij kan dat ook.

Je hebt ook een platform, je hebt ook een stem, je hebt ook privilege.

Durf.

Jij kan ook een held zijn, nu!

Zoals Kymmora is.

Blijf schrijven Kymmora Vrede

Geef racisme geen duimbreed!

 

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.