De les van Infinity Wars: laat Zwarte mensen hun gang gaan

Ik vraag me soms af of mensen die Thanos film wel hadden gesnapt. Van die reus die een balzak had als kinnebak, met goede intenties maar tegelijkerijd zoveel kwaad vertegenwoordigde in zijn handschoen dat hij gestopt moest worden.

En dat kon alleen als allerlei sprookjesmensen samen gingen werken.

Dus een Noorse god die bliksemt uit z'n vingers, een boze groene reus die in anger management therapie was geweest en zich had leren beheersen, een rijke tech genius wetenschapper met een kapot hart in een rood metalen pak, een man die of piepklein of enorm groot kan worden, een sarcastische millennial die als een spin kan klimmen, een dronken valkyrie, een kleine witte vrouw die kan vechten als een bad ass maar verder geen speciale krachten heeft behalve haar witheid, een gewone witte man -met de witste naam ooit, Clint- met een pijl en boog en niks anders, en oh ja een bittere pratende wasbeer en een wandelende boom die maar net drie woorden kon zeggen ... en nog een heleboel andere witte mensen die gewoon zomaar superkrachten hadden, moesten samenwerken om die planeetverslindende galactysche despoot met zn balzak-kin, te verslaan.

En ze doen hun uiterste best hoor. Daar niet van. 

Hebben mensen die film niet gezien? Ik kan hem aanraden voor tips voor hoe we de shit waar we nu in zijn beland.


  • Thanos is COVID-19. Het snapped maar met wat vingers -iemand hoeft maar te kuchen- en mensen overal ter wereld gaan dood.
  • Racisme is wat mensen weerhoudt om samen te werken. Als racisten nu eens zouden snappen hoeveel superkrachten ze konden bundelen om samen die handschoen te wrikken van Corona's arm.

Maar nee, Captain America, die briljante arrogante witte man in dat metalen pakje die zichzelf gods gift vindt, Becky en Karen vinden hun dominante leidersrol belangrijker dan luisteren naar andere mensen dus we verliezen waardevolle tijd met doorkibbelen omdat die film twee en een half uur moet duren.

Ondertussen is er geen enkele zwarte man die gewapend is met de wijsheid van de ancestors en aan iedereen zegt dat ze moeten focussen; behalve War Machine dan die soms even onbelangrijk verschijnt in een hand-me-down metalen pakje van die kleine witte vent met dat kappotte hart.

Dat is Ben Carson, Terry Crews, die donkerwitte Hindustaanse jongen van FVD en iedere Zwarte man die shucked en jived, en white supremacy verdedigt. Zwarte mannen die zwarte piet spelen. Die op recepties chickies scoren met goedkope wannabe war stories, net als dr Umar en iedere andere hotep die denkt dat zijn internetuniversiteitsdiploma hem woke en sexy maakt.

Die types worden er even in gegooid omdat men denkt dat zwarte mensen dom genoeg zijn om te denken dat dit soort lightweights ons vertegenwoordigen ... het zwarte pieten verhaal toch. "Ja maar piet is toch een held?." En Zwarte mensen doen zo, van bitch please.

Zwarte mensen wachten chill af, totdat de shit de fan heeft bereikt, om aan het eind van de film alles te komen redden. Dus verschijnt ineens die charismatische Zwarte koning van een machtig mythisch Afrikaans land -hij had T'Chilla moeten heten-, met zijn leger van Amazonische Zwarte vrouwen. Anders was al die shit lost.


  • Die Zwarte koning en zijn vrouwenleger? Dat is de Black Lives Matter beweging, hier om iedereen eens even wakker te schudden


Zie je al die white bois niet die het allemaal ineens snappen en fervent meedoen met BLM? Dat was die vriend van die wise cracking wasbeer die naar Wakanda ging om T'Challa te roepen om please please please te komen helpen.

Echt, de wereld moet die film checken.

Dan gaat iederen begrijpen dat Obama terug moet komen. Dat kan niet, dus Joe Biden moet winnen, maar met een leger aan vechtlustige badass zwarte vrouwen aan zijn zij.

Geef een Sylvana ruimte; Zwarte vrouwen kunnen met hun blik alleen al de kinderen het hele huis laten opruimen. In een half uur. En dan ruimen we t huis van de slonzige buurman ook wel op.
Geen enkel ronddwarrelend propje op straat!

Of beter nog: luister nou eens naar zwarte mensen. We willen niet veel meer dan de simpele rol van koninkrijk, maar als je goed oplet zal je zien dat we de wijsheid van onze voorouders inzetten, en dat we gruwelijk coole dingen maken die we graag delen om het leven van clueless witte mannen te redden die ons rijk infilteren en alles opfucken met wat ze van ons columbussen.

Ach we zijn gewoon cool en we kunnen de wereld redden, als je ons niet in de weg loopt en ons gewoon onze gang laat gaan.

En weet je, we willen er niks voor in ruil. Alleen dat mensen eens erkennen dat Black Lives Matter.
Weet je hoe weinig het eigenlijk is als je me alleen maar hoeft te betalen met toegeven dat ik ook mag leven? Meer willen we niet. Iedereen wil rijkdom, wij willen alleen horen "ja je leven doet ertoe." Da's alles. We starten onderin de lijst van dingen die we zouden kunnen eisen. 

We eisen niet dat je zegt dat andere mensen hun leven niet telt.
We willen gewoon even horen dat ons leven telt.
Doe niet moeilijk, wij doen t ook niet.


We willen niet eens een bedankje. We zijn gewoon #T'Chilla


 

We verwachten al niks jaren meer voor wanneer we onze cool delen; onze muziek, cultuur, fashion sense, onze sport en ga zo maar door.

Laat ons gewoon ons ding doen, volg onze lead en t komt goed.

Check die kino!
Want terwijl we oxymoronisch doorkibbelen over of racisme nou moet kunnen of niet, snapped Thanos met zn vingers en vervliegen mensen van de aarde net dorre bruine bladeren.

En dit is real life yo!; wie gaat is weg.

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.