Afbeelding

We promise

Als blackface kan ...

Hele discussie laatst op mijn Facebook pagina.

Kon het wel door de beugel, die vent die Gullit "eerde" door in blackface naar een EU Cup te gaan kijken?

Afbeelding

tja

Nee!" zei ik. "blackface is racisme. Punt. Uit!"

Ik heb me de afgelopen tijd over veel racisme incidenten niet uitgesproken omdat ik vind dat we de manier waarop we strijd voeren naar een hoger niveau moeten tillen. Dus ik hield aanvankelijk ook m'n kop toen die neanderlander van onder z'n rots tevoorschijn kroop en zich schminkte. En toen kreeg ik van iemand die ik al 26 jaar ken ineens de vraag: "Deze begrijp ik niet Marvin. De Zwarte Piet discussie is terecht aangezwengeld en gevoerd. Maar dit gaat om een nationale voetbalheld eren." 

Mijn reactie: 

1. "De zwarte piet discussie is nog niet gevoerd. Jaarlijks zijn er volksstammen die zich nog zwart schminken. De discussie duurt nog voort!

2. Dat deze vent zijn gezicht "zwart" heeft geschminkt, om een Zwarte man uit te beelden, is niet een Zwarte man eren; dat is blackface. Mijn huidskleur is geen gimmick. zwarte piet is blackface! En blackface is racisme. Altijd!

3. En blackface is zwarte piet. En de zwarte piet kwestie is al genoeg uitgelegd, maar toch weer effe: als ik jou een klap zou geven in je gezicht en jij zegt "auwwww je doet me pijn". Dan hoor ik te stoppen toch? Ook al voel ik die pijn niet die jij voelt. Als ik je nogmaals sla en blijf slaan, wat ben ik dan? 

Blackface is een hele gemeenschap zeggen dat hun mening je niet kan schelen. Dat hun pijn je niks doet, omdat je het zelf niet voelt

Dat is superioriteitswaanzin

Dat is racisme.

4. Dat maakt dit provoceren! Daarom moeten we ons verzetten tegen dit soort acties die tegen de grens aan duwen. Want als dit kan, waarom kan zwarte piet niet?"

En precies daarover gaat het nu weer. Het veld is heel glibberig. Als je niet vasthoudt, dan glijdt alles wat we ons hele leven lang hebben opgebouwd en vastgespijkerd, geheid weg! Als blackface doen om Gullit te eren kan, dan mag Ooms Feestwinkel ongebreideld racistisch een gorilla uitdossen als Memphis. 


gorrilla

Dan is dit een andere Zwarte man eren, zogenaamd omdat hij zweetbandjes uit de jaren tachtig teleporteerde naar een hedendaagse trend. 

En dan kunnen we de tent sluiten. 

Want waar hebben we dan voor gevochten al die jaren?

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.