Te zien: Reports from Other Continents op gratis online tv-kanaal Le Guess Who?

Van 13 t/m 15 november 2020 presenteert Le Guess Who? haar online televisiekanaal, wereldwijd gratis te volgen. Een van de programma's die te zien is op LGW ON is de eigen productie Reports from Other Continents.

In Reports from Other Continents delen mensen van over de hele wereld in korte videoreportages hun blik op maatschappelijke, culturele en muzikale ontwikkelingen die spelen in hun lokale gemeenschap. Het is voor het festival dé manier om ook online bijzondere verhalen over wereldwijde muziektradities en nieuwe culturele ontwikkelingen te delen. De onderwerpen zijn breed en divers; we lichten een paar bijzondere reports uit.

“It’s not about the stories you know, it’s about the stories you don't know.”

Ghana is het enige land ter wereld met heksenkampen. Er zijn wereldwijd veel plaatsen waar men in hekserij gelooft, maar Ghana is het enige land waar oudere vrouwen ervoor worden opgesloten. Deze 'heksen' overleven door brandhout te verkopen of op het land te werken. De Italiaans-Rwandese fotografe en filmmaker Marilena Deli en de Grammy-winnende muziekproducer Ian Brennan reisden af naar het platteland in het noorden van Ghana om de verhalen van voor hekserij vervolgde inwoners te horen en vast te leggen.

De Zuid-Afrikaanse akoestische gitaarvisionair Sibusile Xaba, die in 2018 nog optrad op Le Guess Who?, gaat in gesprek met bekende artiesten uit zijn stad Pretoria, om te praten over kunst, cultuur en creativiteit.

Kenya Mpya is een korte documentaire over de hedendaagse Keniaanse muziekcultuur, waarin de twee stromingen genaamd SHRAP (sheng, trap en pop) en Gengetone (Keniaanse pop) leidend zijn. Kenya Mpya laat zien welke uitdagingen er liggen voor de uitvoerders en hoe ze zich inspannen om internationaal meer bekendheid en erkenning te krijgen voor deze muziek.

Op LGW ON is verder o.a. te zien: Kologo Power, een film over de muziekcultuur in de Ghanese stad Bongo; en Sun Ra: A Joyful Noise, een documentaire die je meeneemt in de cosmische Afro-futuristische wereld van de legendarische jazzmuzikant en -componist Sun Ra. Kijk voor de volledige tv-gids van LGW ON op on.leguesswho.com.