Afbeelding

vluchtelingen

Nieuwkomers ontvangen certificaat voor project van Broos Instituut

Vandaag sloten wij de eerste fase af van het project “Nieuwkomers op weg” af, waarmee wij de afgelopen maanden voor een stel “vluchtelingen” informeel lessen hebben verzorgd in Nederlands, Engels en ICT. Dit project voerden wij uit in samenwerking met AllStarTalents en het werd gefaciliteerd binnen het Weekend College.

Vanaf eind mei hadden we iedere vrijdag en zaterdag een groep mannen over de vloer. Mannen die met hun vege lijven moesten vluchten uit landen waar oorlog woedt, maar voor wie Nederland niet de rode loper uitrolde zoals het voor anderen wel doet. Ze mogen niet werken, niet formeel studeren, maar de motivatie om toch nog informeel wat te leren voordat ze dat formeel wel mogen, spatte eraf.

“Ik moet misschien opnieuw onderaan de ladder beginnen, maar dan wel met een kleine voorsprong,” zei de 51-jarige Mohammed die thuis het edele beroep van kadie قاضي (rechter) beoefende.

Hij was er iedere week. Met hem een engineer, een verpleger en andere leergierige mannen met allerlei capaciteiten en potentie die gewoon verloren gaan omdat oorlogminnende mensen hen op vlucht joegen naar landen waar ze als plagen worden behandeld.Enkelen haakten gaandeweg af, maar de meesten ploegden door.

De zachte, intelligente doorzetter Abdul die vastloopt tussen het kastje en de muur van het systeem, maar die zich als eerste opgaf in dit project. Blij dat hij was met zijn certificaat! "Dit gaat op mijn LinkedIn pagina!" zei hij vastberaden.

Afbeelding

vluchtelingen

Afbeelding

vluchtelingen

Afbeelding

vluchtelingen

Afbeelding

vluchtelingen

Afbeelding

vluchtelingen