Afbeelding

get together

Broos Instituut hield get-together voor Africana studenten

Enkele studenten die de Africana Development Studies cursus volgen, tijdens een sociale get-together afgelopen donderdag op kantoor van Het Broos Instituut. De studenten die al enkele maanden samen online les volgen, organiseerden het event om elkaar in persoon te leren kennen. 

De Africana Development Studies cursus is het eerste academische programma in Nederland (en in Suriname) waarin mensen van Afrikaanse afkomst centraal zijn geplaatst. Het is ook de eerste keer ooit dat de Anton de Kon Universiteit van Suriname samenwerkt met een Afrikaanse universiteit -de Kwame Nkrumah University of Science and Technology in Ghana. Gefaciliteerd door Het Broos Instituut, ging dit programma in maart 2024 van start; met studenten uit Nederland, Suriname, Ghana en de VS in een online omgeving waar ze les krijgen van Afrikaanse, Surinaamse en Caribische docenten.

Het is de eerste keer dat er hedendaagse de technologische mogelijkheden worden ingezet om de kusten van continenten te overstijgen en een academisch programma aan te bieden waarin de geschiedenis, het heden, de toekomst en de overeenkomsten van mensen van Afrikaanse afkomst worden gedoceerd. - Het Broos Instituut

africana

De cursus is inmiddels alweer driekwart onderweg en de eerste certificaten voor het volgen van het eerste deel worden binnenkort overhandigd. Momenteel is het vakantie, en de studenten kwamen bij elkaar om, onder het genot van een drankje en een hapje, de ervaringen en voortgang te bespreken.

"Voor mij is het alleen maar winst; ik gebruik wat ik leer al dagelijks in mijn eigen praktijk," zei een student.

Een ander voegde toe: "voor mij is er veel toegevoegde waarde in de academische bronnen met Afrocentrische perspectieven, waar ik voorheen niet van af wist."