Black Lives Matter krijgt vredesprijs

The Black Lives Matter beweging voor sociaal recht is uitverkoren voor de Vredesprijs van de Sydney Peace Foundation. Deze prestigieuze internationale prijs is in het verleden ook uitgereikt aan iconen als de Zuidafrikaanse mensenrechten activist Desmond Tutu, de filosoof Noam Chomsky en Mary Robinson, de voormalige president van Ierland.

“Dit is de eerste keer dat we een beweging en niet een persoon kiezen voor deze prijs – en de keus lag voor de hand. Klimaatsverandering escaleert snel, ongelijkheid en racisme voeden verdeeldheid en we bevinden ons temidden van de ergste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereld Oorlog. Desalniettemin steken vele leiders over de gehele wereld liever hun hoofd in het zand, of keren ze hun rug naar recht, eerlijkheid en gelijkheid,” schreef de organisatie in de aankondiging dat haar keus voor 2017 was gevallen op Black Lives Matter .

De prijs waardeert het activisme van Patrisse Cullors, Alicia Garza en Opal Tometi, de oprichters van Black Lives Matter, die in 2013 samen gingen werken nadat Florida buurtwachter George Zimmerman was vrijgesproken van het doodschieten van de zwarte tiener Trayvon Martin het jaar ervoor.

De beweging begon met de hashtag #BlackLivesMatter, en is sedertdien uitgegroeid tot een ‘force to be reckoned with’. De activisten van Black Lives Matter zich in tegen alle vormen van geweld tegen zwarten, inclusief politiegeweld, racial profiling en overbestraffing van zwarte mensen in het Amerikaanse rechtssysteem. De beweging organiseert betogingen en protestacties en daagt ook politici uit om zich uit te spreken tegen het geweld tegen Afro-Amerikanen. De Amerikaanse politie schoot meer dan 266 zwarte mensen dood in 2016.

De Sydney Peace Foundation werd opgericht in 1998 en “bevordert Vrede, recht en geweldloosheid door jaarlijks ‘s werelds belangrijkste vredesleiders te belonen met de Sydney Peace Prize.