Afbeelding
Hokstam en Siyanga-Knudsen tijdens het college dinsdagavond 16 mei
Hokstam en Siyanga-Knudsen tijdens het college dinsdagavond 16 mei
"Het heeft al onze verwachtingen overtroffen!" Zo reageerden studenten van de cursussen AfroSurinaamse Ontwikkelingsstudies bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname afgelopen dinsdag na afloop van een college van Het Broos Instituut, getiteld "De Afrikaanse Identiteit."
Het college, verzorgd door Marvin Hokstam samen met Paddy Siyanga-Knudsen, besprak de Afrikaanse identiteit vanuit het perspectief van het Continent en vanuit het perspectief van de Diaspora.
Siyanga-Knudsen komt uit Zambia en woont in Kosovo. Ze werkt nauw samen met het Broos Instituut. Ze is ontwikkelingseconoom, expert op het gebied van migratiebeheer en ook vice-president van het Global Research Forum on Diaspora and Transnationalism.
Zij doceerde over de nuances van de identiteiten van de inwoners van de verschillende Afrikaanse landen, van de geografische ligging van de naties tot aan de talen die mensen er spreken en de gerechten die men er eet. Ze had het ook over de identiteit van de nieuwe generatie jongeren van Afrikaanse afkomst die in Europa en de VS wonen.
Dat zijn de derdelanders, Ze spreken soms de talen niet, maar ze voelen zich absoluut Afrikaan én tegelijkertijd Europees of Amerikaans. En ze zijn daarin een heel nieuwe identiteit aan het vormen.”
Haar presentatie sloot aan op waar Hokstam over sprak.
De journalist en educator met een specifieke expertise in de Afrikaanse diaspora, richtte Het Broos Instituut in 2022 op om onderwijs vanuit Afrocentrische perspectieven te verzorgen.
Hij besprak de fluïde gemeenschappelijke identiteiten van de Afrikaanse diaspora, vanuit het perspectief van de nalatenschap van kolonisatie, hun talen en hun rijkdom.
We zijn er met 170 miljoen mensen. Als we in staat zijn om de rijkdom te putten uit onze gemeenschappelijke identiteit, zijn we een enorme economische macht. Maar daarvoor moeten we een heleboel dingen ontleren. En dingen uit het kolonialisme niet meer aan onze kinderen leren, zodat zij die later niet hoeven te ontleren."
De Faculteit der Humaniora van de Anton de Kom Universiteit van Suriname introduceerde de certificaatcursus AfroSurinaamse Ontwikkeling Studies in het schooljaar 2022/2023. De tweejarige cursus bestaat uit acht modules die elk tien weken duren. Een twintigtal studenten doet eraan mee. Het Broos Instituut werd gevraagd het college over Afrikaanse identiteit te verzorgen. De les had aanvankelijk drie uren moeten duren, maar het werd op den duur een boeiende, interactieve workshop van bijna vier uren.
Dit hebben we niet eerder meegemaakt. We hadden niet eens pauze en niemand die er wat van zei. Zo interessant was het!" reageerde een cursist later.
Als het aan de studenten ligt niet het laatste college dat Het Broos Instituut verzorgt tijdens de certificaatcursus van de Anton de Kom Universiteit.
Sinds haar oprichting heeft het instituut al verschillende colleges/lectures verzorgt. Hokstam sprak enkele weken geleden tijdens een antiracisme conferentie in Ierland, georganiseerd door Erasmus+, over de realiteit van Zwarte mensen in een wereld die gedomineerd wordt door Eurocentrisme.
In juni spreekt hij over zijn Afrocentrische journalistiek tijdens een conferentie van de Universiteit van Wageningen, die Afrocentrisch toerisme én omgaan met pijnlijke slavernijgeschiedenis bespreekt.
Het Instituut dat een samenwerking heeft met de University of the Commonwealth Caribbean (UCC) in Jamaica, is voornemens een universiteit op te zetten in Nederland. Het lanceert over enkele weken haar eigen rooster aan masterclasses op academisch niveau, die ook te volgen zullen zijn vanuit haar eigen virtuele campus, de eerste van zijn soort in Europa. Onderwerpen die ter sprake zullen komen variëren van psychologie, filosofie, gender, recht en natuurlijk journalistiek, allemaal vanuit een Afrocentrisch perspectief.