Zakenmensen kunnen maatschappelijke veranderingen in gang zetten

Door Meegan Scott 

In zijn onlangs verschenen artikel in de Harvard Business Review, stelde Richard Straub van de Drucker Society de volgende vraag: “Wat is er nodig om een grote verandering binnen een gemeenschap door te voeren – iets waar geen enkel individu veel invloed op kan uitoefenen, zelfs iets groots zoals een dominante denkwijze?” Hij geeft hierop ook het antwoord: Een maatschappelijke beweging.

Straub stelt vast dat maatschappelijke bewegingen niet slechts het domein zijn van gemeenschaps organisatoren en studenten. “Zakenmensen kunnen deze bewegingen ook in gang zetten, wat we nu al zien gebeuren”. 

Wat Straub zei was voor mij niks nieuws. En ik heb anderen ontmoet met dezelfde visie, zowel binnen de Caribische gemeenschap als daarbuiten.

Echter werden mij de afgelopen weken vele vragen gesteld tijdens het delen van informatie gerelateerd aan de Community of Practice (CoP) voor Caribische Immigrant Entrepreneurs in de OECD en andere diasporamarkten, waaruit blijkt dat veel mensen binnen onze gemeenschap nog steeds geloven dat zulke initiatieven voor verandering voorbehouden zijn aan overheden, NGO’s en donororganisaties.

Het is hoogtijd om ons te realiseren dat zakenmensen ook een rol kunnen spelen om deze veranderingen in gang te zetten. En ook Caribische entrepreneurs!

De Zwarte en Caribische gemeenschap (en de Caribische met al haar etnische diversiteit) moet geen kansen laten liggen, maar deze juist aangrijpen voor de vrijheid en onafhankelijkheid van onze gemeenschap. Dit betekent samenwerken, om de veranderingen die we willen zien gebeuren te realiseren. Om dit te bereiken moet er strenge en hardnekkige maatregelen genomen worden om meer symbolen te creëren voor het uitoefenen van vrijheid, onafhankelijkheid en de macht van een volk en gemeenschap om controle over hun toekomst te hebben.

Bovendien dienen we onszelf in een dusdanige positie te plaatsen waardoor we een groep worden binnen onze gastlanden waar veel vraag naar is. Ik bedoel niet dat wij ons moeten afzonderen van andere groepen binnen de samenleving. Ik doel juist op het bewegen in een richting die onze grootschalige problemen binnen de maatschappij kan oplossen, en ons beter kan positioneren voor de toekomst. En hierbij hoort het geloof in het feit dat de kleur van ondernemerschap niet zwart is; en de kleur van maatschappelijk verantwoord ondernemen ook niet zwart is.

Net als de Kauffman Foundation (een van de grootste stichtingen in de privésector in de VS, die ook bekend staat om het steunen van ondernemers en de Global Entrepreneurs Network), erken ik de noodzaak om een faciliterende omgeving te creëren die gebaseerd is op samenwerking, vertrouwen, verbindende netwerken en empirisch onderbouwde besluitvormen, als we erin willen slagen om de Caribische ondernemerservaring en impactvolle bedrijven te laten groeien.

Om blijvende veranderingen in de goede richting te kunnen ondersteunen, hebben we robuuste kwantitatieve en kwalitatieve data nodig als bewijs voor het creëren van oplossingen die van belang zijn voor onze gemeenschap. We moeten ook stappen ondernemen om markten, bronnen van financiering, uitwisseling van vaardigheden en gedeelde netwerken binnen de wereldwijde Caribische diaspora te creëren. Onze rijkdom, groei en veranderingen bevinden zich binnen onze gemeenschap.

De CoP voor Immigrant Entrepreneurs is ontwikkeld om een groot gedeelte van deze veranderingen te faciliteren. Ik maak van deze gelegenheid gebruik om gelijkgestemde mensen binnen de Diaspora, ondernemers, academici en onderzoekers uit te nodigen om samen te komen als eigenaren en begunstigden van de CoP voor Caribische Immigrant Entrepreneurs.

Laten we samen opkomen voor het slagen van individuen, bedrijven, gemeenschappen en landen van herkomst, maar ook voor het slagen van multiculturalisme binnen onze gastlanden. Onze gemeenschap en bedrijven moeten wakker worden en de rol van zakenmensen accepteren zodat veranderingen in gang gezet kunnen worden.


Over de auteur: Meegan Scott, B.Sc. Hons, MBA, ATM-B, CL, PMP., is een Strategic Management Consultant oorspronkelijk uit Jamaica, en de eigenaar van Magate Wildhorse Ltd in Toronto. Ze heeft artikelen gepubliceerd over business, strategieën, marketing, ondernemerschap en het verbeteren van het slagingsniveau van de Zwarte en Caribische gemeenschappen. Om meer te weten te komen over het CoP kunt u e-mailen naar: magatewildhorse@gmail.com

Ze heeft ook recensies van evenementen gepubliceerd, en een kleine business tv-serie geproduceerd. Dit is een vakverenigingsartikel.De bijbehorende website www.pflservices.eu zal zeer spoedig live gaan.

Vertaald door: Philippa Raphet Meeng B.A., M. Sc., is vertaalster van Nederlandse origine, woonachtig in Frankrijk. Voor meer informatie kunt u e-mailen naar philippa@pflservices.eu