Wat is vrijheid?

Minneapolis was drie weken geleden een van de brandhaarden van verzet, waar zwaarbewapende, van hun superioriteit overtuigde, antivax complotteheoristen in protest gingen tegen de maatregelen die de overheid had genomen voor hun veiligheid.

Dit level van white privilege is gewoon niet te bevatten. Zo overtuigd van je recht dat je in het midden van een moordende pandemie kan klagen over "inperking van je rechten". En kan roepen dat je naar de kapper moet kunnen.

Stel je voor dat zwarte mannen dat deden. Dat die en masse hun AR15 kan pakten, een bedreigend masker aan doen bovenop hun military gear, en politieagenten in het gezicht gingen blaffen dat ze vrijheid verdienen. En ermee wegkomen. Zal toch nooit lukken? Is toch nooit gelukt?

Op 3 mei 1985 dropte een Pennsylvania State Police helicopter een bom op de huizen van een paar zwarte mannen die zich durfden uit te spreken. Elf mensen, waaronder vijf kinderen kwamen om. 

Hoeveel leiders van de Black Panthers vonden hun dood niet omdat ze dachten op te mogen komen voor hun rechten? MLK? Malcolm? Evers? Boni? Baron? Jolicoeur?  Het enige dat ze wilden was vrijheid en het recht tot hun eigen leven. Dat Kaepernick nog leeft!

Maar het lukte die gewapende witte gasten in Minneapolis wel. "Kom niet aan onze constitutionele rechten" gromden ze. Ik zie die foto zo voor me; die rood aangelopen gezichten van boze white bois op luttele centimeters afstand van de gezichten van kalme agenten. Je kon bijna het speeksel uit hun muilen zien vliegen terwijl ze boos gilden! Om hun vrijheid. 

En de agenten deden hen niks; 't werd niet als bedreigend ervaren. Boys will be boys.

En dat is niet eens Platinum Level White Privilige. Als het een computergame was, dan hadden witte mannen dit bij vijf punten; bij deze gasten komt het aangeboren.  Een zwarte man daarentegen zou voor dit level moeten cheaten.

En ze zeiden dat ze voor een ieder opkwamen. Kan je de foto van "Karen" nog herinneren, die een plakkaat ophield met daarop een gemuilkorfd zwart mens en de tekst "alleen dieren en slaven hebben geen rechten." Ze geloofde echt tot diep in haar merg dat ze ook namens zwarte mensen sprak met haar bullshit.  Bless her heart

Deze zwarte man dacht "Karen please; je hebt geen idee hoe goed je het hebt als je gaat demonstreren tegen pogingen om je in leven te houden".

Ik vraag me af waar zij allemaal waren toen gisteren rellen uitbraken in Minneapolis nadat er weer een zwarte man door de politie gedood werd. Gedood omdat ze vonden dat hij zich verzette tegen z'n aanhouding. Gedood omdat ze het niet met hem eens waren dat hij zijn vrijheid wilde behouden. 

Gedood met een onverbiddelijke knie in zijn nek terwijl hij hulpeloos om z'n moeder riep. 

Maar waar waren toen die gewapende mannen die ook voor hem zeiden op te komen? Waarom hoorde ik hun roep voor vrijheid niet? Voor zijn rechten. Waarom gingen ze die zwartemannenmoordescaders die zich politieagenten noemen niet dan tot orde roepen?

Waar was "Karen"?

Of zei ze ook ditmaal dat die zwarte man dan maar naar de politie had moeten luisteren?

Wat is vrijheid? Is dat van hen iets anders dan dat van mij?