Shut your whole ass up

Mensen die lullen over 5000 mensen die protesteren tijdens Corona. Die de meme delen waarin de protesten in Amerika worden vergeleken met de vreedzame protestmarsen van de 60s. You need to shut your whole ass up!

Het punt dat je maar niet snapt, is DAT MENSEN TEMIDDEN VAN EEN MOORDENDE PANDEMIE, DE STRAAT OP MOETEN OM ZICH UIT TE SPREKEN TEGEN RACISME EN ONRECHT. OMDAT ANDERE MENSEN TEMIDDEN VAN EEN MOORDENDE PANDEMIE RACISTISCH ZIJN. EN DAT MOORDEN! EN NIEMAND OOIT LUISTERT!

Als je nooit een post hebt gedeeld waarin je je uitsprak tegen politiegeweld. Nergens een post waar je een mening hebt over slavernij. Er nooit was met een mening over de dood van Kerwin Duinmeyer. Over de dood van Mitch Henriquez. Over de dood van Mitchel Winters. Over de dood van Michael Fudge.
Nergens op je pagina een post hebt over Sandra Bland, Trayvon Martin, Philando Castile, Eric Garner, Michael Brown, Laquan Mc Donald, Tamir Rice, Walter Scott, Freddie Gray, Jamal Clark, Alton Sterling, Stephon Clark, Botham Jean of zoveel anderen.

Nooit, niet eens een meme deelde over de 27 jaar die Mandela in de nor doorbracht, over het pak slaag dat protesterende mensen ontvingen op de brug in Selma, een paar minuten nadat ze er vredig over liepen. Over die kleine meisjes die doodgebombardeerd werden toen ze zich klaarmaakten om naar de kerk te gaan. Over het terrorisme van de KluKluxKlan.
Geen kik gaf over George Floyd die met een knie in zijn nek vermoord werd.
Of over Breona Taylor die enkele dagen daarvoor in haar bed met acht kogels is doodgeschoten door politieagenten die ten onrechte haar huis binnenstormden. Over die mannen voor wie de politie gebeld werd omdat ze aan het barbecueën waren. Over het kleine meisje voor wie de politie gebeld werd omdat ze op straat water verkocht. Over die man die werd doodgewurgd omdat hij CD’s verkocht. Over die man aan wie een witte vrouw zei werd dat ze de politie voor hem zou bellen en hen zou zeggen dat hij een zwarte man was die haar bedreigde … omdat hij haar gevraagd had haar hond aan de lijn te houden zoals de wet voorschrijft.

Als je stil was over die twee meisjes dames die twee dagen geleden in elkaar geslagen werden door de politie in Rotterdam..

Maar je spreekt je wel over uit dat Nederland niet ready is om wolven te herintroduceren, want dat zou schapen in gevaar brengen. Schapen! 

Wanneer je je met evenveel zorg kan uitspreken over mensenlevens, laat je dan horen over dat mensen de veiligheid in gevaar brengen door nu tijdens Corona te gaan protesteren op de Dam.

Wanneer je het hele verhaal achter de protesten in Amerika snapt, en doorhebt dat mensen na lang zuchten en vredig protesteren nu opkomen voor hun rechten, spreek je dan uit tegen mensen die zich laten verleiden tot plunderen.


Tot dan, deel dan geen meme waarin je Selma vergelijkt met hedendaagse protesten.


Die vierde man van rechtsaf, met de vrouw aan zijn arm, statig in pak. Weet je wie dat is? Weet je wat er met hem gebeurde omdat en ondanks hij vredig protesteerde tegen onrecht tegen zwarte mensen? Wat er met hem en anderen gebeurde ondanks en omdat ze vredig protesteerden tegen onrecht tegen zwarte mensen, al lang voordat hij koelbloedig werd neergeschoten kort nadat hij zijn grote "Dream" uitsprak? Weet je wat er gebeurde meteen na deze foto?

Dit is allemaal eerder geprobeerd. Mensen hebben gemarcheerd, ze hebben gezongen, ze hebben gebeden, ze hebben hun moordenaars vergeven en omhelsd. Ze hebben tegen alle marginalisatie in leren schrijven en ze hebben geschreven. Ze hebben gestaan. Ze hebben gezeten. Ze hebben geknield. Ze zijn van het geweld weggelopen. Ze hebben zich uitgesproken. Ze hebben gewerkt. Ze hebben gestaakt. Vredig! En nog werden en worden ze vermoord. Hoeveel trots wil je dat ze nog meer inleveren? Moeten ze nog langer wachten? Zou jij dat geduld hebben gehad?

Totdat je bereid bent je eigen veiligheid op te geven om je in te zetten voor beter, hebben de mensen die dat wel doen meer recht tot spreken dan jij.

Totdat je bereid bent je veiligheid op te geven zodat jouw kinderen een betere wereld erven dan die ene waar wij nu in leven, sit your ass down and shut your whole ass up. Or go away!

En dat zeg ik, terwijl ik niet eens op de Dam was gisteren.

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.