Mijn vakantie in Macedonië en Albanië
Door Stephano Stoffel
Macedonië en Albanië zijn twee Zuidoost-Europese landen, die midden in de Balkan liggen. Deze twee landen zijn voormalige communistische vazalstaten geweest binnen het Sovjet imperium. Tegenwoordig zijn beide landen democratisch met een gekozen regering.
Stephano Stoffel ging er op vakantie.
Macedonië - Mijn vakantie in Macedonië (oktober 2015), begon in de plaats of stad Struga, waar ik naar toe gereisd ben met vlieg- en vakantiemaatschappij Corendon. De vlucht met Corendon was heel goed met een goede service aan boord.
Op de luchthaven van Ohrid werd ik goed ontvangen en zonder veel technisch gedoe geholpen door de douane en overige medewerkers. Het is een eenvoudig servicegerichte luchthaven met de belangrijkste faciliteiten voor de reizigers. Bij mijn aankomst werd ik met de bus vervoerd van de luchthaven naar mijn hotel in Struga, hotel Beograd.
Mijn vakantie in Macedonië begon in de plaats of stad Struga, waar ik naar toe gereisd ben met vlieg- en vakantiemaatschappij Corendon.
Hotel Beograd is een goeie driesterren hotel met goed personeel en het hotel is gelegen in een winkelstraat. Het personeel bij de hotelbalie of receptie en voor de dagtochten spreekt vrijwel goed Engels.
Toeristische mogelijkheden - In Macedonië heb ik verschillende steden en plaatsen bezocht, zoals de hoofdstad Skopje, Ohrid, Struga, Debartsa, Mavrovo i Rostusha, Matka en een rondvaart op het meer van Ohrid. De hoofdstad Skopje is echt een bijzondere hoofdstad vol met nieuwbouw, waaronder veel beelden, overheidsgebouwen en overige faciliteiten.
In Macedonië heb ik verschillende steden en plaatsen bezocht, zoals de hoofdstad Skopje,Ohrid, Struga, Debartsa, Mavrovo i Rostusha, Matka en een rondvaart op het meer van Ohrid.
Het is een zeer moderne en schone hoofdstad met een vriendelijke en behulpzame bevolking. Trouwens de Macedonische bevolking is overal waar ik geweest ben zeer vriendelijk en servicegericht. Naar mijns inziens is het een prachtig land in de Balkan, waar het goed toeven is, met vooral goed en gezond eten.
Religie - Macedonië is een gelovig land met zowel orthodoxe christenen (64,7%) als moslims (33,3%). Overal in het land zijn kerken en moskees. En de moskees zijn zeer traditioneel, waarbij er via geluidsprekers de gelovigen worden opgeroepen voor het gebed. Het opvallende van deze situatie was, dat niemand zich er aan stoorde! Men schonk er zelfs geen aandacht aan. Is hun wijze van leven.
De moskees zijn zeer traditioneel, waarbij er via geluidsprekers de gelovigen worden opgeroepen voor het gebed. Het opvallende van deze situatie was, dat niemand zich er aan stoorde!
Wat ook opviel in de stad Ohrid waren een christelijke en moslim begraafplaats die naast elkaar zijn gelegen. Allemaal gewoon vredig naast mekaar.
Plek voor verliefde stellen - Een van de mooie toeristische trekpleisters voor vooral verliefde stellen is de plaats Matka bij de stuwdam in de buurt van de hoofdstad Skopje. Het is mooi gelegen tussen de bergen, waar ook een hotel aanwezig is.
Een van de mooie toeristische trekpleisters voor vooral verliefde stellen is de plaats Matka bij de stuwdam in de buurt van de hoofdstad Skopje.
In de rotsen die doorgang geven tot het hotel, zijn er verschillende namen van verliefde stellen geschreven.
Economische mogelijkheden Macedonië - Macedonië is een groot land van 25.713 vierkante km, met een kleine bevolking van 2.091.714 inwoners. Naar mijns inziens een land met onbegrensde economische mogelijkheden. Het land is vredig met een stabiele regering en voldoende ruimte om daar te kunnen investeren (zie ook reclames bij CNN).
Toen ik onderweg was met eigen vervoer van Struga naar de hoofdstad Skopje (plusminus 200 km), zag ik aan weerskanten van de weg zowel diepe ravijnen, dorpen en grote stukken land. Grote stukken land die praktisch braak lagen met hier en daar wat landbouwactiviteiten en overige bedrijven. Toen ik er naar keek, dacht ik dit zijn goeie mogelijkheden voor Nederlandse landbouwers en veeteelthouders om daar te kunnen investeren. Aan de Macedonische munteenheid Denar zal het zeker niet liggen!
Naar mijns inziens een land met omgrensde economische mogelijkheden. Het is land is vredig met een stabiele regering en voldoende ruimte om daar te kunnen investeren (zie ook reclames bij CNN).
Albanië - Het land Albanië grenst ten westen van Macedonië en heeft een oppervlakte van 28.748 vierkante km en een inwonertal van 3.020.209. Het is ook een multireligieus land met 56,7% moslims, 10% rooms-katholieken, 6,8% Albanees-orthodox, niet godsdienstig 5,5% en anders 4,7%.
Wat mij opviel bij het binnenrijden in Albanië, was de corruptie bij de grens met de douaniers of grenspolitie. Na flink wat gesoebat en dreigementen tussen de chauffeur van ons busje en de grenspolitie, werden wij toegelaten tot Albanië.
In Albanië heb ik de grensstad Pogradec bezocht. Het is een grensstad die lijkt op een screenshot uit een partizanen- of westernfilm. Door het bezoeken van deze stad en omgeving werd ik mij bewust van de grote verschillen tussen Macedonië en Albanië. En kon ik ook begrijpen waarom er zoveel Albanezen woonachtig zijn in Macedonië. Praktisch overal zag ik armoede. Maar de Albanezen die in Macedonië wonen bezitten vaak grote huizen en luxe auto's, die niet altijd op een eerlijke manier zijn verkregen.
Door het bezoeken van deze stad en omgeving werd ik mij bewust van de grote verschillen tussen Macedonië en Albanië. En kon ik ook begrijpen waarom er zoveel Albanezen woonachtig zijn in Macedonië.
Economische mogelijkheden Albanië - Het land Albanië heeft ondanks de corruptie (munteenheid Lek), vrijwel ongelimiteerde mogelijkheden om in te investeren. Er is allereerst een stabiele overheid en democratie, maar bovenal een bevolking die wil werken om vooruit te komen. Door vele jaren communisme en onderdrukking, smacht men naar betere tijden. Hierbij zou het Westen kunnen helpen door te investeren. Want een ding heeft men al mee, namelijk goedkope arbeid!
Er is allereerst een stabiele overheid en democratie, maar bovenal een bevolking die wil werken om vooruit te komen.
Donkere man in Zuidoost Europa - Ik ben een donker getinte man. En wat mij opviel in zowel Macedonië als Albanië is dat men klaarblijkelijk niet zo gauw donkere mensen ziet en/of tegenkomt. Tijdens mijn verblijf daar is het een paar keer voorgekomen dat ik op de foto moest met zowel jonge Macedoniërs als Albanezen. Voor mij was het een bijzonder fenomeen in een wereld van anno 21e eeuw. Aan de ander kant denk ik dat mijn foto's met deze jongeren op verschillende social media sites zullen prijken, waarvan ik zelf geen notie heb.
Macedonië en Albanië zijn twee bijzondere Zuidoost-Europese landen, die hun vrijheid hebben herwonnen. Een vrijheid waarvan men nog amper besef heeft, maar wel bereidt is om gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden die deze te bieden heeft.
Macedonië timmert internationaal hard aan de weg. En buurland Albanië die huppelt er achter aan. Beiden zullen langzaam maar zeker kleine economische machten worden, in het huidige vrij vredige Europa.
Macedonië timmert internationaal hard aan de weg. En buurland Albanië die huppelt er achter aan. Beiden zullen langzaam maar zeker kleine economische machten worden, in het huidige vrij vredige Europa.
Stephano Stoffel is directeur-eigenaar, consultant van MotivSupport Consultancy voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken, bedrijfsadvies en ondernemingsplan. Naast zijn werkzaamheden is hij ook maatschappelijk betrokken bij onder ander de Banning Vereniging, Bewoners Belangen Amsterdam Zuidoost (BBZO) en secretaris van het Afdelingsbestuur van een politieke partij. Linkedin: https://nl.linkedin.com/in/sastoffel