ozoschool

In jezelf investeren met studie is winnen; en soms tweemaal

Hoe je inspireren doet?

Door jongeren ertoe te brengen om mee te doen aan dingen waarvan ze niet weten dat ze aan willen meedoen. Winacties bijvoorbeeld, voor jongeren die denken dat de wereld hun nooit iets gunt.

Tijdens OZOSchool die momenteel (16-20 augustus 2021) plaatsvindt, wordt er iedere dag een tas vol schoolspullen verloot. Iedere ochtend, tot vrijdag, mag iedere student een nummer kiezen, geheel random.

In de pauze worden ze allemaal bij elkaar gehaald.

We openen dan zo’n website met een rad van fortuin, dat met een leuk deuntje ’tingtingtingting” een winnaar voor je kiest. Gisteren was de eerste keer. Alle jongeren in een cirkel, maar eentje bleef een beetje stoer nonchalant afzijdig hangen. Na aandringen kwam hij eindelijk aangeslingerd, slungelig, quasi ongeinteresseerd.

Hij stapte naar voren om z’n tas in ontvangst te nemen en stiekem ging er een lichtje branden diep in zn ogen, stiekem verscheen er op z’n gezicht een voorzichtige glimlach, een stiekeme hint van de trotse grijns die winnaars flashen wanneer ze winnen!

Maar “tinngtingting” en ja hoor! Hij had gewonnen.

“Die glimlach is meer dan je denkt; die overwinning betreft meer dan die tas. Hij heeft iets gewonnen waar hij misschien ervan overtuigd is dat hij nooit iets krijgt,” filosofeert een workshopgever erover.

Vandaag werd er weer een tas verloot. Allemaal verzamelen zich op het plein, een gezellige boel. Ik kijk hem aan en zeg hem “DURF NIET TE WINNEN VANDAAG”

Hij glimlacht ontwijkend, maar het is duidelijk dat hij het spannend vindt.
En dan gaat het rad rond, “tingtingting”, en boem!, eindigt op 12, het nummer dat hij verlegen grijnslachend uit zijn zak tevoorschijn haalt.

Hoe krijg je dat nou voor mekaar!?

What are the odds?

Maar je moest zn gezicht eens zien! Dat was onbetaalbaar!

Tja, wat doe je dan?

Geef je hem die tas of draai je het rad nogmaals?

Ach, soms is winnen delen en dan heet het sportsmanship

En ook dat is onderwijs.

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.