James Brown is dichter bij dan je denkt

Iedereen heeft wel eens iets gezien of gehoord dat met James Brown te maken heeft. James is de meest gesampelde artiest aller tijden.

De danspasjes van Michael Jackson en Prince, de ontwikkeling van de funk en soul, van rap, hip-hop tot rock, dance en vele facetten van onze moderne muziekcultuur, James is dichter bij dan je denkt.

Maar James is ook meer en inspirerender dan je denkt.

James Brown werd geboren in de tijd van de rassensegregatie in de verenigde staten. Als kind achtergelaten door zijn ouders bij een familielid groeide hij op in een bordeel.

James voldeed geheel niet aan het mode-ideaal van zijn tijd.

Te kort, te donker van kleur en ook nog eens het verkeerde ras, zo omschreef James zijn obstakels eens.

Toch was James de eerste afro-artiest die een groot bandleider en een zakelijk succesvol rolmodel werd.

De eerste afro-amerikaanse artiest die ondanks de oppressie van zijn tijd een eigen private jet kon leasen en wereldwijd van Italie tot Zuid-Amerika in volle zalen mensen in vuur en vlam zette.

Zelfs in zijn omgang met zijn eigen falen, fouten en misstappen kun je nu nog zelf op Youtube terugzien hoe James hier op evenwichtige en formidabele wijze mee omging.

Hij erkende en omarmde wat hij verkeerd deed, hij had een agressieprobleem en kreeg daar zelf gevangenisstraf voor. Wat geen wonder mag heten m.i., gezien zijn droevige jeugd. Maar omdat hij zich zo verantwoordelijk, open en kwetsbaar hierover opstelde, won hij ondanks zijn misstappen wederom de harten van geheel Amerika.

James was een voorbeeld voor zijn afro-amerikaanse volksgenoten en genoot niet alleen van zijn succes, hij participeerde actief in woord en daad en op eigen creatieve wijze in de burgerrechtenstrijd.

James vertelde dat hij graag wilde leren wat het betekent om een man te zijn, een mens te zijn, om zelfvertrouwen te ontwikkelen en je ware zelf te ontdekken. En hoe je met zelfrespect kunt opkomen voor je rechten in het aangezicht van grote obstakels.

James is daarom in mijn ogen niet alleen een muzikale held en held voor zijn volk, maar een held voor de gehele mensheid en in meer opzichten dan alleen de muziek.

In 1 van mijn favoriete liedjes zingt James “Ik hoef van niemand iets te krijgen, open gewoon de deur voor mij, dan pak ik het zelf wel, ik werk er zelf wel voor. Geef mij toegang tot onderwijs en de mogelijkheid mij zelf te emanciperen”.

James is voor mij om deze en veel meer redenen het vleesgeworden inspirerende voorbeeld van hoe je ondanks obstakels en eigen persoonlijke zwaktes, toch een waardig en vitaal leven kunt leiden.

Ja daar kun je misschien ook een boek over lezen, maar je kunt ook gewoon het leven van deze aanpakker en pomper bestuderen.

En vooral luisteren naar het levenslied van ... James Brown!

(c) 7th of August 2018