Ik schaam me niet voor m'n bosn.g.rhaar

Dit artikel schreven we in 2018 nadat in het RTL-programma Bubbels&Gloss, een vertegenwoordiger van een kappersorganisatie opties voor kroeshaar besprak en concludeerde: ”Ja, die mensen willen ook eens wat anders, je wilt niet altijd als een bosneger erbij lopen.” Om de uitspraak werd aan tafel bij het lifestyleprogramma kostelijk gelachen.

Ik weet niet waarom, maar ik vond mijn 'foto nengre' bloedlijn vroeger altijd maar saai. Totdat ik hoorde dat ik REGELRECHT afstam van Kap'ten Broos, leider van de Baka Busi Nengre van Boven Suriname die de kolonisators het leven zuur maakten. De kolonisator kwam op den duur met hangende pootjes naar hem toe met een smeekbede voor vrede. 

Ik zie het voor me: mijn trotse voorouder op zijn bankje, pijp hangt uit de linkermondhoek, minachtende grijns speciaal gereserveerd voor de verslagen kolonisator die hem kwam verzoeken geen plantages meer aan te vallen.

Broos, nengre van achter het bos, was de opa van mijn oma. Ik ben dus ook rechtstreeks een (afstammeling van een) bosn.g.r. Royalty. En met trots. 

Weet je: waar sommige minder slimme Surinamers neerkijzen op Marrons, was ik altijd trots en jaloers op de bloedlijn van deze machtige mensen die een leven van vrijheid in het harde woud van Suriname verkozen boven een leven van slavernij op de plantages.

Het waren koningen van het Surinaamse woud. Meesters van de rivieren. Krijgers waar de kolonisators nachtmerries van kregen. Overlevers die hun kingdoms stichtten in machtige verraderlijke wouden, die menig Nederlands soldaatje opslokten die het durfde naar hen op jacht te gaan.  


TROTS!

En ik walg ervan, iedere keer als iemand het verstand ontbeert om te snappen dat dit iets is waar ik trots op ben.

Dyuka! durft men ze te noemen. Met een sneer, omdat ze uit het bos kwamen. Uit het bos waar ze vrij waren lang voordat menig foto nengre snapte wat vrijheid was.

Ha! Jullie weten niet beter, denk ik dan.

Je bent het toonbeeld van het ultieme product van het falende Eurocentrische Nederlandse onderwijssysteem, dat je niet heeft geleerd dat deze mensen waar jij het zo laatdunkend over hebt, de echte Nederlandse helden zijn, de eersten die zich in het Nederlandse verleden verzetten tegen onderdrukking, slavernij, uitbuiting, discriminatie en racisme. Dingen waar het o zo tolerante Nederland nu haar mond vol heeft, snapten deze mensen lang voordat jij doorhad dat zij koningen waren. 


Kings and Queens! And you should only be so lucky to resemble them! Het zal je maar gegund zijn om de eer te hebben als hen rond te mogen lopen! De eer!


Daarom maak ik me niet te druk met dit soort types. Dat je niet beter weet en uit je mond poept is jouw fysieke tekortkoming. Niet de mijne. Dat je niet snapt dat je met je achterlijke opmerking jouw geblinddoekte volgers accuut een paar punten dommer maakt, is hun probleem. Niet het mijne.

Want ik ben en blijf TROTS.

Het enige dat me nu nog trotser zou maken zou zijn als ik een wilde bos haar op mijn kop kon laten groeien. Durf me dan te zeggen dat ik er als een bosn'g.r bij loop.

I DARE YOU!