Groei is geen groei als je het niet deelt

Door Ralitsa Vliese

“Groei is geen groei als je het niet deelt. Net een koning zonder koninkrijk. Of gillen temidden van oorverdovend lawaai. Kinda useless.” Dit deelde iemand laatst op zijn Facebook pagina. En dat is precies wat ik ga doen, mijn groei delen met jullie.

Ik ben een ‘meisje’ van 23 jaar met een oude geest. Oude geest? Ja, mijn denkwijze is heel anders dan mijn huidige leeftijdsgenootjes. Ik maak me druk om andere zaken, bijvoorbeeld om de huidige stand van zaken van mijn mensen, mijn zwarte mensen. En het doet mijn tere hartje pijn als ik zie hoe dingen lopen. Laten we het nu even hebben over het supporten van Black Owned Businesses voor het gemak.

Misschien heb je ze wel voorbij zien komen, mijn posts die ik twee a drie keer op mijn Facebookpagina gooi over zeven BOB’s die men moet liken en steunen? Ik heb namelijk gewoon een enorme gunfactor als het gaat over mijn mensen. Ik gun hen de wereld en het hele universum zelfs. I just want them to throw some glitter and shine all the way!

Een andere reden is dat ik mij geroepen voel om de afstand tussen ons te verkleinen. Wat ik daarmee bedoel te zeggen is dat ik merk dat er veel van onze mensen bepaalde Black Owned Businesses niet kennen, niet de moeite doen om ze te leren kennen, of het ze niet gunnen. In mijn ogen heb ik dan het gevoel dat wij als “eenheid” dan enorm stil lijken te staan in onze eigen ontwikkeling.

Want hoe mooi zou het zijn als wij onze eigen mensen zouden blessen met ons geld, aandacht en erkenning? Niets is mooier dan erkend worden door je eigen mensen. En niet om wat, maar ik ken een paar mensen –Marvin Hokstam de uitgever van AFRO Magazine en mijn tante Ellen Brudet van Coloured Goodies hier een boek over zouden kunnen schrijven.

Ik voel me dus echt geroepen om die ‘enorme’ brug te verkleinen door ze te laten meesurfen op mijn ‘achterban’. Online laat ik dus mensen kennis maken met de magie die de zwarte ondernemers op ons willen sparklen. En dat is een van de fases waarin ik mij nu begeef…

En dat was het nog niet. Ik zit tevens nu ook in de fase dat ik niet alleen online wil supporten, maar ook financieel. Ik MOET elke maand een aantal dingen bij een BOB hebben gekocht, al is het iets kleins. Ik word er namelijk gek van dat men loopt te klagen over de prijs van een product van een BOB, om vervolgens wel vijfhonderd euro zonder boe of bah te spenderen bij Louboutin. 

Dames en heren, zonder jouw klandizie zullen BOB’s niet in massa kunnen produceren; Hoe meer jullie blijven kopen bij de dure witte merken zonder eerst in je eigen kring te kijken, hoe langer die prijs hoog blijft. Dat geklaag werkt niet. Of begin zelf een business! Nog beter.

Weet je: met het creëren van  (Black Google) is Afro Magazine de brug nog kleiner aan het maken. Hoe handig is het als je een BOB wil supporten met iets, en je het gewoon kan vinden via de site? Daarom vind ik het zo belangrijk dat BOB’s zich hiervoor aanmelden. Laten wij elkaar laten zien dat het wel mogelijk is, zonder geklaag. 

Put your money where your mouth is. Blessings.