Get with the program

Het was de week dat wij Sylvana Simons verdedigden en blij moesten zijn dat de hoofdpiet aankondigde dat hij ging stoppen bij het Sinterklaasjournaal. Ik dacht 'echt?'  

Terwijl Nederland zich de afgelopen week van haar slechtste kant liet zien en het smerigste soort bagger dat dit land kon produceren werd uitgestort over Sylvana, verscheen in mijn Facebook tijdlijn een filmpje waarin Michelle Obama vertelde over het moment dat een jongetje aan het hoofd van President Obama voelde.

“Yes, het voelt aan net als dat van mij,” reageerde het jongetje verrast. De President van de Verenigde Staten van Amerika had hetzelfde haar als hem.

Think about it: Dit jongetje en zijn leeftijdsgenoten zijn in feite niet anders gewend dan dat een zwarte man de machtigste man op aarde is. Al acht jaar!

Er was eens een tijd dat dat onmogelijk was.

“Voor zij die niet geloven in verandering, het is mogelijk; een Afro Amerikaan kan President zijn van Amerika,” gaf Michelle Obama ter overweging. 

 

Juist!, dacht ik. Ontwikkeling gebeurt. Get with the program.

Anno 2016 zou een vrouw met het hoofdhaar van mijn moeder zonder vrees moeten kunnen aankondigen dat ze alternatieve politieke ambities heeft. En zou niet aan haar gezegd moeten worden dat ze bagger op zich afriep. Of dat ze het verpest net nu het zo lekker ging.

Het was afgelopen week ook het moment dat de hoofdpiet aankondigde dat hij ging stoppen bij het Sinterklaasjournaal. Omdat hij ineens tot het inzicht was gekomen dat hij 18 jaar lang mensen aan het kwetsen was. Dat zwarte piet eigenlijk racistisch is.

En ik dacht, duh! Deze leert wel een beetje laat dat cirkels rond zijn, bladeren groen en vuur heet.

Maar het gaf wel hoop.

Nu nog die 40.000 mensen die een zwarte vrouw het land uit willen zetten alleen omdat ze een eigen mening durft te hebben en haar eigen weg volgt.