Is de Afro Surinaamse Emancipatiebeweging Failliet?

Iwan Leeuwin

Door

Volksvertegenwoordiger Harry Van Bommel wordt door sommigen ervaren als een vriend van Suriname en de Surinamers. Welke Surinamers hij bedoelt is voor mij nu zeer de vraag. Sedert de uitgifte van zijn Boek “Surinamers in de Polder” is de relatie aardig verstoord. Ik heb de gewraakte hoofdstukken waarin het N woord voorkomt mogen lezen. Ik heb me ook kunnen overtuigen dat hij het noek heeft uitgebracht in zijn hoedanigheid van volksvertegenwoordiger.

De simpele vraag aan hem van mevrouw dr. Barryl Biekman, die ook een bijdrage heeft geleverd in zijn boek, om afstand te nemen van het N woord gebruikt door Prem Radhakishun, heeft nu een wending aangenomen waar Harry van Bommel zoals Biekman stelt in het persbericht van vrijdag jl. medeverantwoordelijk voor is.

"Ik wil niet medeschuldig zijn. Ik ben een medestrijdmakker van mevrouw dr. Barryl Biekman."

Wanneer Joe Simons, Al Peterson, Ferdi Derveld en Waldo Heilbron nog in leven zouden zijn, weet ik zeker dat het niet zover was gekomen dat Harry van Bommel de simpele vraag van deze mensenrechten activiste mevrouw dr. Barryl Biekman zou weigeren. Biekman hoefde de strijd tegen Prem Radhakishun niet alleen te voeren. Zij wisten wel raad. Dat waren onze oprechte vrijheidsstrijders.

Joe Simmons, in leven een GroenLinks prominent, is de ambtenaar geweest die samen met ambtenaar Barryl Biekman en anderen uit de gemeente Rotterdam het GAO (Gemeentelijk Allochtonen Overleg) heeft opgericht. Het GAO stelde o.a. de discriminatoire wantoestanden bij de gemeentelijke organisaties aan de kaak. Barryl Biekman is de persoon geweest die ervoor heeft gezorgd dat de gemeentelijke ondernemingsraden een controle taak erbij kregen specifiek gericht op de niet witte doelgroep ambtenaren.

Deze vrouw heeft zoveel baanbrekend werk verricht dat jij je niet kunt voorstellen. Joe Simmons had zeker en onmiddellijk Prem Radhakishun aangepakt maar ook Lachman Soedamah. Ik hoor hem tegen Lachman Soedamah zeggen: ben je belazerd? Aan Prem Radhakishun had hij gevraagd: vriend waar komt dat (verval) vandaan, dat je zo tekeer gaat tegen een zwarte vrouw die opkomt voor de waardigheid van mensen van Afrikaanse afkomst.

Voor  wie Al Peterson niet heeft gekend. Hij is de vrijheidsstrijder geweest die vele onderzoeken op zijn naam heeft staan ook over het N woord. En over de herkomst van zwarte piet heeft hij een helder stuk geschreven. Al Peterson heeft heel veel voor de zwarte emancipatiestrijd in Nederland betekend.

Dr. Ferdi Derveld had Prem Radhakishun alle hoeken en gaten van de kamer laten zien. Biekman kon dan rustig met haar handen over elkaar zitten en wachten op het eindresultaat.

Dr. Waldo Heilbron heeft niet alleen over de herkomst van zwarte piet geschreven maar ook over de zwarte vrijheidsstrijd en de erfenissen van slavernij. Helaas is hij veel te vroeg overleden.

En zo kan ik nog meer namen noemen van strijders die dit absoluut niet hadden gepikt van Prem Radhakishun. Namen zoals Joesoe Maatrijk en Kris Kanhai. Zelf was ik vanuit het bedrijf waarvoor ik werkte nauw betrokken bij het emancipatie proces via het Allochtonen overleg.

Wat je ook van Biekman kunt vinden, ze laat nu zien dat ze niet bang is voor de terreur van Prem Radhakishun. Ze handelt in de geest van onze heldhaftige voorouders. Wat het eindresultaat van haar aangifte ook mag zijn. De gang naar de politie is al historisch. Want gelijk heeft ze om die stap te ondernemen.

De brief van Prem Radhakishun is beledigend omdat Biekman een aantal keren met het racistisch N woord wordt geduid. Het is bovendien ook laster wat hij schrijft in zijn brief.

Mijn strijdgenoot dr. Barryl Biekman, houder van vele onderscheidingen voor haar mensenrechtenstrijd, illustreert met haar actie precies wat de Verenigde Naties hebben bedoeld met ERKENNING in het kader van de Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst. Het is een testcase.

Het zou Biekman niet zijn als ze niet gelijk had ingegrepen.

Is het omdat het dr. Barryl Biekman betreft, dat de politiek, de media en de anti racisme bureaus nog niet spontaan hebben gereageerd? Of is het omdat het Prem Radhakishun betreft, waarvan ook wordt gezegd dat als hij beledigt wij het met een korreltje zout moeten opnemen?

Of is het omdat het Harry van Bommel betreft, die uit de wind gehouden moet worden uit vrees een zogenoemde vriend van Suriname te verliezen? De houding van Harry van Bommel in deze kwestie is en blijft verwerpelijk.

Toen een witte Nederlander Ruben W, in zijn e-mail bericht aan zijn meerderen de sollicitant Jeffrey Koorndijk met het N woord had aangeduid was ‘de hele wereld op zijn kop’. Kranten schreven erover. Ook vanuit de politiek en de media kwam er aandacht. Ook door één van de geïnterviewden in het boek van Harry van Bommel: Humberto Tan in zijn programma RTL Late Night. SP Tweede Kamerlid, directe collega van Harry van Bommel stond klaar met haar politieke uitspraak. Ze wees de daad direct en terecht van de hand.

Ik ben er helemaal niet blij mee dat hij mijn naam gebruikt in deze verwerpelijke brief. 

Prem Radhakishun noemt mijn naam in zijn brief, hetgeen ik in de context van zijn bericht niet anders heb opgevat dan als een manier om goodwill te verwerven. Ik ben er helemaal niet blij mee dat hij mijn naam gebruikt in deze verwerpelijke voorgelezen brief. En ik pik het helemaal niet van Prem Radhakishun.

In 2006 heb ik ook naar aanleiding van beledigende uitspraken die Prem had gedaan in het programma *Met het oog op morgen* een klacht ingediend bij het Commissariaat van de Media. Het feit blijft dat Prem Radhakishun ook mijn persoon tot in de kern heeft getroffen door Surinamers van Afrikaanse afkomst met het N woord te betitelen.

Ik ben Afrikaan omdat mijn voorouders dat zijn geweest. Ik zal mijn roots nooit ontkennen. Ik ben een Surinamer omdat ik in Suriname ben geboren. In politieke termen iemand uit de Suriname Diaspora, ook al heb ik de Nederlandse nationaliteit.

Nergens op een landkaart kom je N-land tegen. En dat is precies de kern waar het bij dr. Barryl Biekman om draait. Geen slavernij meer, Mentale, Fysieke en Psychische. Biekman wordt wereldwijd beschouwd als een prominente persoon die vooral de scherven probeert op te ruimen, de effecten van het verleden.

Voor mij reden om onvoorwaardelijk achter dr. Barryl Biekman te staan in deze strijd.

Nergens op een landkaart kom je N-land tegen. 

De organisatoren die ervoor hebben gekozen om de brief voor te lezen acht ik even verantwoordelijk. Ze hadden de brief van Prem Radhakishun nooit mogen laten voorlezen. Omdat zoals in het Persbericht over de aangifte staat dat iedere burger de plicht heeft om de mensenrechten voor ogen te houden.

In mijn wekelijks programma bij radio D’Leon heb ik bewust de voorgelezen brief niet uitgezonden. Ik wil niet medeschuldig zijn. Ik ben een medestrijdmakker van mevrouw dr. Barryl Biekman.

Laten we dus door achter mevrouw dr. Barryl Biekman te staan laten zien dat de Afrikaanse Surinaamse Emancipatiebeweging niet failliet is.

Ik zal de advocaat van mevrouw dr. Barryl Biekman ook laten weten hoe ik, Iwan Leeuwin, van de fractie FIL en coördinator van het AADCC (AADCC African and African Descendants Cooperative Coalition the Netherlands) over deze hele affaire denk.

is politicus en Coördinator van het AADCC